Foto: Colourbox

Fotballspillere bør sjekke blodtrykket

Hver fjerde fotballspiller har høyt eller høyt normalt blodtrykk og bør derfor sjekkes jevnlig, konkluderer norske forskere. De fant en sammenheng mellom høyt blodtrykk, hjertets størrelse og blodårenes evne til å utvide seg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

ADVARER: – Vi fant en sammenheng mellom økende blodtrykk. økt hjertemuskel på venstre side og redusert utvidelse av blodårene. På ett tidspunkt tipper et stort hjerte over til å bli sykelig, advarer allmennlege og idrettslege Hilde Moseby Berge.

Dette er blant resultatene av en studie som i forrige uke ble forhåndspublisert på nett i Journal of Hypertension. Forskergruppen ved Senter for idrettsskadeforskning gjennomførte i 2008 en screeningundersøkelse av 594 norske fotballspillere i alderen18–38 år.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) hadde da innført krav om obligatorisk screening av fotballspillere, noe som innebærer blodtrykksmåling, EKG, Ekko-undersøkelse og kartlegging av symptomer som kan være forenlig med hjerteproblemer.

– Det viser seg at hver fjerde hadde blodtrykk over 130/85 mmHg, forteller Hilde Moseby Berge til Dagens Medisin.

– Bør følges opp
Moseby Berge, som er spesialist i allmennmedisin og autorisert idrettslege, skrev artikkelen som ledd i sitt doktorgradsarbeid – med seksjonsoverlege Kjetil Steine ved Akershus universitetssykehus som hovedveileder.

– Dette er unge, friske menn som trener mye, og som man ikke forventer har livsstilsfaktorer som disponerer for hjerte- og karsykdom, sier hun.

Hun forteller at forekomsten av høyt blodtrykk riktignok bare er syv prosent blant fotballspillerne. Ifølge Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) er dette fire prosentpoeng lavere enn hos andre friske menn i samme alder, men Moseby Berge ber likevel fortballspillere være på vakt.

– Fotballspillere bør følges opp på samme måte som andre som har fått målt høyt blodtrykk. Vi fant nemlig en sammenheng mellom økende blodtrykk, økt hjertemuskel på venstre side og redusert utvidelse av blodårene. På ett tidspunkt tipper et stort hjerte over til å bli sykelig, sier stipendiaten, som advarer mot å forklare et stort hjerte med bare mye trening.

Kan få atrieflimmer senere
– Er fotballspillere og andre idrettsutøvere ekstra utsatt for hjerte- og karsykdom?

– Ja, men sjelden i ung alder. Jostein Grimsmo har tidligere vist at birkebeinere har økt risiko for atrieflimmer – en kjent risikofaktor for hjerneslag.

– Hvorfor kan et stort hjerte disponere for atrieflimmer?

– Når veggen i forkammeret endrer seg, endres også forholdene for de elektriske impulsene. Dette kan på sikt føre til flimmer, svarer Hilde Moseby Berge.

Powered by Labrador CMS