LOVISENBERG: Jonas Gahr Støre blir orientert om krokfinger-behandling. Fra venstre: Sykepleier Sonja Tømmervåg, klinikksjef Lars R. Vasli, pasient Morten Falkenberg Strand, ortoped Øystein Høvik, Støre og sykehusdirektør Lars Erik Flatø. Foto:

Fikk nye innspill på Lovisenberg

Helse- og omsorgsministeren fikk innspill om oppgaveglidning og ettermiddagspoliklinikk under mandagens besøk på Lovisenberg Diakonale Sykehus (LDS).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSLO/LOVISENBERG: Statsråd Jonas Gahr Støre besøkte Lovisenberg mandag 4. mars som et ledd i sin sykehusrunde, som han lovte å gjennomføre da han ble helse- og omsorgsminister. På programmet sto blant annet utvidet åpningstid i poliklinikk og oppgaveglidning.

Til Lovisenberg kommer skulderpasienter til primærundersøkelse hos fysioterapeut i stedet for til lege. – Fysioterapeuter kan i mange tilfeller gjøre en bedre jobb enn legen, uttalte klinikksjef Lars R. Vasli.

– En lege som er så trygg på seg selv at han kan si dette, er verdt å lytte til, sier Støre til Dagens Medisin etter omvisningen.

Ønsker å jobbe smartere
Vasli fortalte at kirurgisk klinikk legger vekt på å jobbe smartere gjennom oppgaveglidning. Ved at kirurgene overlater enkelte av sine oppgaver til fysioterapeuter og sykepleiere, får de frigjort tid som de kan benytte til å holde ventelistene nede.

Under besøket fikk Morten Falkenberg Strand injeksjonsbehandling mot krokfinger av ortoped Øystein Høvik. Dagen etter overlot han oppfølgingen til sykepleier Sonja Tømmervåg. Da målte hun vinkelen på fingeren, satte lokalbedøvelse og tøyde den ut. Tømmervåg tar også ettårskontrollen.

– Det er ikke utenkelig at sykepleiere kan læres opp til også å foreta selve injeksjonen, sier Høvik.

– Jeg merket meg at ortopeden får frigjort kapasitet til å gjøre mer. Dette er et viktig signal jeg tar med meg herfra, sier Støre.

Han mener at nøkkelen til best mulig oppgavedeling i sykehus ligger i et godt samarbeid mellom sykehusledelsen og profesjonene. – Et dårlig klima bremser en slik utvikling, mens et godt fremmer fleksible løsninger, mener Støre, som merket seg at mange av dem han møtte på Lovisenberg, er på fornavn med sykehusdirektøren, Lars Erik Flatø.

– Mer fokusert enn legene
Fysioterapeuter står for kontrollen seks uker og tre måneder etter at pasienter har fått satt inn en kneprotese, eller har fått operert skulderen.

– Leger er en knapphetsressurs, så vi spør oss om andre yrkesgrupper kan gjøre oppgaven like godt – eller bedre – enn legen. Fysioterapeutene, som har spesialkompetanse innen muskel og skjelett, er mer fokusert på disse oppgavene enn legene, som også har andre oppgaver de skal utføre parallelt, sier Vasli.

– Ser du noen utfordringer ved at en fysioterapeut overtar etterkontrollen?

– Legene mister noe ved ikke å se pasienten etterpå, men vi lar bare de erfarne overlegene delegere oppgaver på denne måten. Leger under utdanning tar selv kontrollene inntil de føler seg trygge på oppgaven.

Ønsker mer på ettermiddag
På Lovisenberg foregår halvparten av de polikliniske konsultasjonene innen ortopedi etter ordinær arbeidstid – mellom klokken 16 og 20. – Polikliniske konsultasjoner etter klokka fire på ettermiddagen er noe vi ønsker mer av, sier Støre til Dagens Medisin.

Han trekker frem det nye sykehuset som nå bygges i Østfold. Der legges det opp til at poliklinikkene skal ha åpent til klokken 18. Han konstaterer at dette er i tråd med hans mål om lengre åpningstid i sykehus. – Utgangspunktet mitt er at mange bygninger og utstyr brukes for lite.

– Mange leger arbeider ved private institutter etter endt arbeidstid. Er det da mulig å bemanne poliklinikkene om ettermiddagen?

– Jeg har respekt for leger som arbeider utover sin arbeidstid, men det er grunn til å spørre om de har kapasitet til dette ved siden av en full stilling, svarer statsråden.

Har ikke privat bijobb
Lars R. Vasli forteller at klinikken har tilpasset seg legeressursene.

– Dere har ikke øyeblikkelig hjelp. Det gjør det vel lettere å få til ettermiddagsåpne poliklinikker enn ved avdelinger som må gjøre begge deler?

– Etter mitt syn handler dette om hvordan man organiserer seg, så dette er det fullt mulig å få til også andre steder.

– Leger jobber ofte privat om ettermiddagen. Hvordan er det her?

– Våre leger arbeider ikke privat ved siden av.

Vasli mener dette uansett handler om å legge forholdene til rette slik at kirurgene får gjøre det de aller helst vil – operere mest mulig uten for mye dødtid.

Lukket møte med tillitsvalgte
Under besøket på Lovisenberg, som har en langtidsavtale med Helse Sør-Øst, fikk helse- og omsorgsministeren også omvisning og orienteringer ved Hospice Lovisenberg og den største akuttpsykiatriske avdelingen i landet.

Deretter gikk han i et eget møte med de tillitsvalgte og hovedverneombudet for å høre hvor de mener at skoen trykker – slik han alltid gjør når han besøker sykehus rundt om i landet.

Artikkelen er oppdatert 7. mars 2013  med Støres uttalelser.

Powered by Labrador CMS