Krevde feilaktig egenandel for p-piller

Kvinner som ikke vil bytte til generisk preparat ved uthenting av p-piller på apotek har feilaktig blitt krevd for egenandel. Nå klargjør Helsedirektoratet reglene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Kvinner mellom 16 og 20 år som leverer resept på p-piller, får dekket opptil 104 kroner for tre måneders forbruk.
Apoteket kan tilby et billigere kopipreparat enn det som legen har forskrevet.
Fått henvendelser
Helsedirektoratet har nå mottatt flere henvendelser fra helsepersonell som reagerer på at kvinner som oppfyller kravene til bidrag, likevel har måttet betale egenandel når de har hentet ut p-piller.
Dette har skjedd når kvinnen ikke ønsket å bytte til kopipreprat, men når samtidig den p-pillen som var forskrevet lå under bidragssatsen prismessig.
Direktoratet presiserer
Nå presiserer Helsedirektoratet i et brev til Norges Apotekforening at bidraget på 104 kroner gjelder uavnhegig av generisk bytte.
Det vil si at apotekene ikke kan kreve egenbetaling når legemiddelet som leveres ut koster under 104 kroner, selv om det ikke byttes til det billigste kopilegemiddelet.
Ikke utbredt
Avdelingsdirektør Erik Hviding i Helsedirektoratet sier det er et lite utbredt problem.
– Vi har fått to-tre henvendelser angående dette som gjelder ett virkestoff hvor kopipreparatet og original koster mindre en bidragssatsen. Vi antar derfor at problemet ikke er veldig omfattende, sier Hviding til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS