Psykologer bruker lite tid på forebygging

Kommunepsykologer bruker mesteparten av arbeidstiden til foreldreveiledning og samtaler med enkeltpersoner med psykiske lidelser eller plager, men lite tid på gruppe- og befolkningsrettede forebyggingstiltak.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette kommer fram i den nye rapporten Kommunepsykologsatsingen i Norge i et folkehelseperspektiv.

– Bør også utgjøre et lavterskeltilbud
– Selv om de fleste kommunepsykologene ser på forebygging som en viktig arbeidsoppgave, sier flere av dem at et tilbud til enkeltindivider som allerede har plager eller lidelser oppleves som mer presserende, sier divisjonsdirektør Ellinor F. Major i Folkehelseinstituttet.

Hun mener det er viktig at kommunepsykologene også kan utgjøre et lavterskeltilbud til personer som har psykiske plager, heter det på instituttets nettside.

Samtidig mener hun at kommunepsykologene kan være en nyttig ressurs som kommunene kan bruke for å styrke sitt forebyggende folkehelsearbeid.

– Noe opplæring nødvendig
Selv om mange av psykologene som er ansatt i kommunene er relativt nyutdannet og har kort fartstid som kommunepsykolog, har de ifølge Folkehelsa likevel en basiskompetanse som gjør at de uten alt for mye opplæring vil kunne være egnet til å drive universelt forebyggende tiltak i kommunene.

Denne rapporten tydeliggjør at det er i dette spennet mange kommunepsykologer befinner seg og som de kan oppleve som krevende: å gi et behandlingstilbud til dem som trenger det samtidig som de skal bidra til forebyggende tiltak og ivareta folkehelseperspektivet, sier Major videre.

Les mer hos Folkehelseinstituttet

Powered by Labrador CMS