Utviklet risikotest for hjertesykdom

Pasientforening og apotekkjede har sammen utviklet en risikotest for hjertesykdom som tilbys gratis den neste uken.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det er Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL) og Apotek 1 som står bak testen, som tilbys gratis i kjedens apoteker fra 26. februar til 5. mars.

Sjekker blodverdier og -trykk
I risikotesten inngår avklaringer knyttet til trening og livsstil og arvelig sykdom i familien, måling av blodsukker, kolesterol og blodtrykk samt livsstilsveiledning ved behov.

– De som oppdager forhøyede verdier på for eksempel blodtrykk vil få veiledning på apoteket i forbindelse med testen, men det er også viktig å ta dette videre med egen lege, understreker LHLs generalsekretær Frode Jahren i en pressemelding i anledning kampanjen.

Testen er utviklet i samarbeid med spesialsykehuset LHL Helse Feiringklinikken, som har gitt alt helsepersonell i apotekkjeden skreddersydd opplæring om hjerte- og karsykdom.

Trekker frem kvinner
Hvert år får mellom 12.000 og 15.000 nordmenn akutt hjerteinfarkt. For å forebygge infarkt er det viktig å følge med på blodtrykk og kolesterol.

Jahren gjør et poeng av at én av tre norske kvinner dør av hjerte- og karsykdommer:

– For mange kommer hjertesykdom som lyn fra klar himmel. Det er viktig å følge med på risikofaktorene, som blodtrykk, kolesterolnivå og blodsukkernivå, slik at man kan forebygge sykdom.

Han anbefaler å teste nivåene på disse faktorene.

Powered by Labrador CMS