Ut mot «privatpraksis» ved poliklinikkene

– Enkelte sykehusleger driver en form for «privatpraksis» ved poliklinikkene, hevder professor Olav Helge Førde.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

 I Helse Førde blir det foretatt over fire ganger så mange skulderoperasjoner som i Helse Stavanger, viser professor Olav Helge Førde til.

Naivt
– Forskjeller i pasientbehandling i Norge kan ikke forklares med forskjeller i sykelighet – og bryter dermed med målet om likeverdige helsetjenester, sier Førde, som hevder at de viktigste årsakene til at folk i Norge ikke får like god behandling, skyldes variasjoner i medisinsk skjønn, og at tilbudet skaper forbruk.
– Kontrastene er særlig stor for polikliniske tjenester. Mye av grunnen til dette er at i Norge driver enkelte av sykehuslegene en form for «privatpraksis» ved sykehusene, sier Førde.
Professoren ved Universitetet i Tromsø og Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering mener det er naivt å tro at det er sykeligheten som styrer forbruket.
Halvering av sykdomsforekomst, dobling av behandlingsbehov
Han viser til at «behovet» for hjerteoperasjoner på slutten av 1970-tallet var vurdert til å være 800 per år på landsbasis.
Etter år 2000 er forbruket på mer enn 14000 operasjoner per år.
– Så i en periode med halvering av sykdomsforekomst, er «behovet» mer en femtendoblet, sier han.
Han har i egne undersøkelser vist at for en del tjenester er tilbudet den viktigste determinanten av tjenestebruk - og kontrastene blir større jo mer man går inn og ser på enkelttilbud.
Må ha terskler for henvisning
– Helse- og omsorgsdepartementet har ikke sett på forbruksraten i befolkningen og hvordan den er fordelt. De har skrevet flere nasjonale helseplaner på rad med den samme besvergelsen: Nemlig at det skal vi levere, men ingen har kontrollert om det faktisk skjer, fremholder Førde. 
– Vi må legge gode faglige basiser for tersklene for behandling. Vi må arbeide med tersklene for henvisning, og der kan ikke departementet gjøre stort. Vi må etablere gode faglige nettverk, enten regionalt eller nasjonalt, slik at vi får en konsensus på hva som er rett. Alle kan ikke ha rett når praksis spriker.
Faglige nasjonale nettverk
– Helsetjenestetilbudet er også problemstyrt?
– Det kan man si – i den forstand at i praksis er sykeligheten uendelig: Vil man fjerne alle føflekker, og så videre.
Førde mener man må være mer aktive på å etablere faglige nasjonale nettverk. – Sentral helsetjenesteforvaltning er for få opptatt av, og har hatt en naiv tro på at man kan styre helsetjenesten gjennom økonomi, forskrifter og lover. Klinisk adferd lar seg ikke styre slik, sier han.

Powered by Labrador CMS