Per Fugelli fikk Fritt ords pris

Professor i sosialmedisin, Per Fugelli er tildelt Fritt ords pris 2013 for å ha gitt en stemme til kreftsyke og til dem som står ansikt til ansikt med døden.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Fritt ord skriver at Per Fugelli ”med klokskap og raushet har rettet oppmerksomheten mot vår frykt for å snakke om døden og fortrengningen av den.”
Institusjonen skriver videre at Fugelli med bakgrunn i egne erfaringer som kreftpasient har bidratt til å åpne opp diskusjonen om hva det vil si å være alvorlig syk.
I 2010 utkom Fugellis bok ”Døden, skal vi danse?”.
Samfunnskritiker
Som sosialmedisiner har Per Fugelli i en årrekke vært en uavhengig kritiker av egen profesjon. Han har vært motstander av byråkratiseringen av norske helseinstitusjoner. Fugelli har en humanistisk tilnærming til helse- og sosialpolitikk, hvor det hele mennesket settes i sentrum.
Han har vist at den beste "samfunnsmedisin" er å skape og dele verdighet med sårbare grupper som etniske minoriteter, fattige og funksjonshemmede. Gjennom utallige foredrag og uredd deltakelse i en rekke store debatter har han lenge vært en markant bidragsyter i norsk offentlighet, heter det i begrunnelsen for prisutdelingen.
Egen relativitetsteori
Fugelli har tidligere vært professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen og distriktslege i Lofoten og Finnmark. I 2010 fikk han Karl Evang-prisen.
Han er forfatter og medforfatter av en rekke bøker, har i en årrekke deltatt i flere program og debatter i radio og tv, og har gitt uttrykk for klare meninger om helsemoralisme, om frihet, om å være et medmenneske og om å nyte livet.
Den engasjerte samfunnsdebattanten har også lansert sin egen samfunnsmedisinske relativitetsteori: h=b x k x p2; helse er lik biologi ganger kultur ganger politikk opphøyd i andre potens.
Prisutdeling i mai
Prisbeløpet for Fritt ords pris er på kr 400.000. Fritt ord-prisen er institusjonens høyeste utmerkelse, og  prisutdelingen finner sted i Oslo 14. mai.

Powered by Labrador CMS