REAGERER: – Jeg er enig i at det er bedre å forhindre et slagtilfelle enn å rehabilitere, men jeg frykter at Russells forslag vil føre til at vi får for lite penger til rehabilitering, sier seksjonsoverlege Frank Becker ved Sunnaas sykehus. Foto: Frode Hansen, VG

Avviser omfordeling av slagmidler

Sunnaas-legen Frank Becker avviser forslaget fra professor David Russell om å bruke mindre penger til rehabilitering av hjerneslag på bekostning av forebygging og akuttbehandling.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Ved avslutningen av den fjerde nasjonale konferansen om hjerneslag som ble arrangert i Oslo i forrige uke, tok konferansens faglige ansvarlige, professor David Russell, til orde for en omfordeling av midlene som brukes på hjerneslag.

– Vi bruker tolv milliarder kroner årlig på rehabilitering. Det må da være bedre å bruke deler av de midlene til forebygging og akuttbehandling enn etterpå, uttalte han til Dagens Medisin.

Dette reagerer seksjonsoverlege Frank Becker ved Sunnaas sykehus på overfor Dagens Medisin.

– Jeg er veldig uenig med Russell. Vi bør heller slåss sammen for å sikre de midlene som hele slagområdet fortjener, sier Becker, som er seksjonsoverlege på Seksjon for hjerneskader ved rehabiliteringssykehuset på Nesodden utenfor Oslo.

Sier nei til fordelingskamp
Becker er negativ til å bruke mindre penger til rehabilitering og mer til behandling.

– Jeg reagerer på at han på denne måten inviterer til en fordelingskamp. Det er meningsløst å sette ulike deler av slagkjeden opp mot hverandre.

– Men er det ikke bedre for pasientene og samfunnet å forebygge slag og alvorlige konsekvenser av sykdommen for å redusere omfanget av rehabilitering etterpå?

– Jeg er enig i at det er bedre å forhindre et slagtilfelle enn å rehabilitere, men jeg frykter at hans forslag vil føre til at vi får for lite penger til rehabilitering. Det er tross alt mange pasienter som har behov for rehabilitering, og vi ser allerede en tendens til at akuttmedisinen spiser opp midlene til kronikeromsorgen, fremholder seksjonsoverlegen.

Aldri hørt om for mye penger
I likhet med Russell, understreker også Becker at han har mye kontakt med pasientorganisasjoner.

– Aldri har noen av dem klaget over at det brukes for mye penger på rehabilitering, tvert imot.

Sunnaas-legen påpeker at det er et betydelig udekket ressursbehov for mange tiltak innenfor slagrehabilitering – tiltak som er anbefalt i Nasjonale retningslinjer for behandling og rehabilitering ved hjerneslag.

– Triste historier finnes det dessverre alt for mange av, men man bør ikke bruke disse til å argumentere for at det skal brukes mer midler til behandling på bekostning av rehabilitering.

– Hvor kommer tolv milliarder fra?
Becker, som også er førsteamanuensis på Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo, er overrasket over Russells utsagn om at vi bruker tolv milliarder kroner årlig på rehabilitering.

– Hvor kommer dette tallet fra? Ifølge de nasjonale retningslinjene tyder undersøkelser på at hjerneslag fører til en samlet årlig kostnad på syv–åtte milliarder kroner. For slagrehabilitering – som jo er poenget her – brukes det ikke tolv milliarder i året, sier Frank Becker, som også viser til en artikkel i Legeforeningens tidsskrift.

Powered by Labrador CMS