Støre: – Pasientsikkerheten veier tungt

Fremskrittspartiets Morten Stordalen mener at det er et for svakt kunnskapsgrunnlag for å avgjøre bytte av biotilsvarende legemidler i apoteket

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I et skriftlig spørsmål utfordrer FrPs Morten Stordalen helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre, og vil vite om statsråden vil sørge for at bytte av biotilsvarende legemidler i apoteket ikke blir tillatt, før en har en «bred faglig tilslutning». 
Omstridt lovforslag
Statens Legemiddelverks har foreslått å endre Apoteklovens paragraf 6-6. slik at bytte av biotilsvarende legemidler skal bli mulig i apoteket.
Forslaget blir omtalt som kontroversielt fordi det hersker uenighet om hvorvidt såkalte biosimilars- biotilsvarende legemidler - faller inn under begrepet generisk likeverdige legemidler.
– Departementet vil, med utgangspunkt i Legemiddelverkets rapport, vurdere hensiktsmessige tiltak for å sikre at det ikke betales unødvendig mye for gamle legemidler som ikke lenger har patentbeskyttelse, men hensynet til pasientsikkerheten veier selvsagt svært tungt i en slik vurdering, skriver Støre i sitt svar til FrP-representanten.
Les mer: Klinikerne vil avvente bio-bytte
– Skal ikke finansiere gamle medisiner
– Det er bred enighet om at helsetjenestens begrensede ressurser ikke bør benyttes til å finansiere kostbare, gamle legemidler som ikke lenger er patentbeskyttet. Prisen på slike legemidler må derfor ned for å frigjøre midler til bl.a. nye og innovative legemidler, skriver han.
Og statsråden skriver at Legemiddelindustrien har en legitim interesse i å tjene penger: 

– Det er derfor naturlig at industrien motsetter seg tiltak som reduserer deres inntjening. Innføring av generisk bytte i apotek i forbindelse med ny apoteklov i år 2000 ble møtt med sterk motstand fra legemiddelindustrien, og det er ikke overraskende at industrien er negativ til bytte av biologiske og biotilsvarende legemidler i apotek.

Powered by Labrador CMS