STARTER PROSJEKT: Forsknings- og utviklingsansvarlig Hans Morten Lossius forteller at Norsk Luftambulanse fra høsten skal gjennomføre et forskningsprosjekt med en ferdig utstyrt slagambulanse i Stavanger-området. Foto: Kjell Arne Bakke

Vil flytte diagnostikken ut av sykehuset

Slagdiagnostikken bør flyttes ut av sykehusene og inn i ambulansene for å spare tid – og dermed sørge for at pasientene får rett behandling raskest mulig, mener luftambulanselege.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

POSITIV: – Dette er utrolig positivt og spennende, mener nevrolog Kamaljit Kaur fra Helse Fonna, Haugesund. Foto: Kjell Arne Bakke

OSLO KONGRESSENTER: I et engasjert innlegg, som ble avsluttet med applaus fra salen, tok professor Hans Morten Lossius, forsknings- og utviklingsansvarlig i Norsk Luftambulanse, til orde for å flytte diagnostikken av slag ut av sykehuset og inn i egne slagambulanser – på sikt også til helikopter.

– Vi vil prøve å flytte kompetansen på sykehus ut der den har mest effekt, sa han.

Les også: Antall atrieflimmer dobles innen 2040

Må skille raskt mellom propp og blødning
Lossius understreket at det viktigste med å flytte denne diagnostikken ut i det prehospitale rom er rask triage, slik at man får skilt mellom blodpropp og hjerneblødning og får gitt rett behandling raskest mulig.

Dette akter nå Norsk Luftambulanse å gjøre noe med allerede til høsten gjennom et forskningsprosjekt. Da vil stiftelsen ha en ferdig utstyrt slagambulanse med CT, laboratorium og kompetent helsepersonell med 45 minutters rekkevidde.

– V i vil etter hvert etablere tre slike ambulanser, men målet på sikt er å ha en slik luftambulanse, sier Lossius til Dagens Medisin.

Overfor de rundt fire hundre deltakerne understreket han at det viktigste er diagnostikk og triage, men Luftambulansen vil på denne måten også behandle noen pasienter i tillegg – med trombolyse, slik man har gjort med hjerteinfarkt siden 1990-tallet.

Les også: Vil ha aggressiv blodtrykkbehandling

– Høres bra ut
Lossius fortalte at trombolyse ikke vil bli omfattet i Stavanger-studien av hensyn til sikkerheten.

– Vil dere ha angiografi i slike ambulanser også? spurte nevolog Kamaljit Kaur fra Helse Fonna, Haugesund.

– Ja, hvorfor ikke. Det bør ikke være tryggere i sykehuset enn ute, svarte Lossius.

Overfor Dagens Medisin sier Kaur at mange pasienter trenger å bli diagnostisert på et tidligere tidspunkt, men hun understreker at et slikt opplegg må være sikkert, og at det krever ressurser og kompetanse.

– Hva synes du om at Luftambulansen nå starter en slik studie?

– Det er utrolig positivt og spennende, svarer Kaur.

Akuttbehandlingen i fokus
Den første økten under formiddagens konferanse hadde hovedtemaet behandling av akutt hjerteinfakt. Klinisk vurdering av akutt hjerneslag ble tatt opp av overlege dr. med. Christian Lund fra nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, mens overlege i nevrologi Geir Andre Ringstad, også ved Rikshospitalet, redegjorde nærmere for radiologisk vurdering.

Konferansen fortsetter utover dagen med ikke-aterosklerotiske årsaker til hjerneslag, hemorragisk hjerneslag og rehabilitering.

Powered by Labrador CMS