Hjerteforandringer kan vare i tre år

Kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning har vedvarende hjerte-og karforandringer inntil tre år etter fødselen. Dette kan være med på å forklare den økte forekomsten av hjerte-karsykdom hos disse kvinnene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette fremkommer av doktoravhandlingen " Left ventricular function and systemic arterial properties in normal and preeclamptic pregnancy" til kardiolog Mette-Elise Estensen ved Institutt for klinisk medisin.

Hun forsvarte nylig sine funn under en disputas ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

Stivere kar ved svangerskapsforgiftning
Estensen og medarbeidere fant ut at hjertets pumpefunksjon reduseres noe under svangerskapet, både hos friske og hos de med svangerskapsforgiftning. Hjertefunksjonen normaliseres i begge gruppene etter forløsning.

Estensen oppdaget imidlertid at kvinner med svangerskapsforgiftning har stivere kar under graviditeten enn friske kvinner. Dette vedvarer etter endt graviditet, og viser seg å bestå hos kvinner som blir kontrollert tre år etter gjennomgått svangerskapsforgiftning.

Graviditet: Livets stresstest
Svangerskap betegnes som livets stresstest på hjertet. Svangerskapsforgiftning, det vil si et blodtrykk over 140/90 og eggehvitestoffer i urinen, opptrer i tre til åtte prosent av alle svangerskap. Det kan ha alvorlig konsekvenser for mor og barn.

– Man har hele tiden tenkt at det var stoffer frigjort fra livmoren som ga det høye blodtrykket. Det er kanskje en liten del av det, men våre funn og nyere forskning tyder på at svangerskapsforgiftning er en del av et større sykdomsforløp, sier Estensen ifølge Oslo universitetssykehus.

Les mer om dette hos Oslo universitetssykehus

Powered by Labrador CMS