Økt butikksalg av reseptfrie legemidler

Røykeavvennings- og allergimidler har sørget for økt salg av reseptfrie legemidler utenom apotek.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Folkehelseinstituttet presenterer nå 2012-statistikken for salg av reseptfrie legemidler utenom apotek.

Den viser blant annet at salget av reseptfrie legemidler i butikker og bensinstasjoner hadde en svak økning i 2012. Årsaken er økt salg av røykeavvenningsmidler og midler mot allergi.

Nikotin-produkter i vinden
Salget av røykeavvenningsmidler, som for eksempel nikotintyggegummi, økte med syv prosent i 2012.

Apotekene har hatt den største andelen av dette markedet siden det ble åpnet for salg utenom apotek, men dagligvarehandlenes andel har gradvis økt og var 35 prosent i fjor.

Populære antihistaminer
Fra 2011 til 2012 økte salget av reseptfrie pakninger med antihistaminet cetirizin med 18 prosent. Andelen som ble solgt i dagligvarehandelen økte fra 10 prosent til 19 prosent.

Årsaken til dette er at det nå også selges større pakninger med 21 tabletter utenom apotek. Tidligere ble det solgt bare pakninger med syv tabletter.

Paracetamol noe opp
Salg av reseptfrie pakninger av paracetamol gikk opp med én prosent målt i definerte døgndoser (DDD). Dette tilsvarer at hver innbygger kjøpte 35 tabletter i 2012. Andelen reseptfritt salg i dagligvarehandelen har i flere år vært stabilt rundt 50 prosent.

Totalsalget av paracetamol, reseptpliktige og reseptfrie pakninger, øker fortsatt gradvis. Denne økningen skyldes salg av store pakninger etter resept fra lege. Dette salget økte med nær ti prosent i 2012, mens reseptfritt salg har vært stabilt over flere år.

Nødprevensjon på stedet hvil
Totalt ble det solgt 157.000 doser nødprevensjon i 2012. Av dette var 7700 (fem prosent) i dagligvare. Salg av nødprevensjon er uforandret sammenlignet med 2011.

Økt tilgjengelighet av nødprevensjon har ikke medført en økning i forbruket, ifølge Folkehelseinstituttet.

Powered by Labrador CMS