Kobler gener til hjertesykdom ved schizofreni

En ny studie gir holdepunkter for at det ikke bare er legemiddelbivirkninger og livsstil som gir økt risiko for hjerte- og karsykdom hos personer med schizofreni.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Ved å bruke en nyutviklet metode for genstudier, har forskere ved University of California, San Diego School of Medicine, kommet med ny kunnskap om sammenhengen mellom schizofreni og hjerte- og karsykdom. Dette er den vanligste årsaken til for tid for tidlig død blant schizofrenipasienter, som har mellom 20 og 25 år kortere levetid enn resten av befolkningen.
- Våre funn tyder på at delte biologiske og genetiske mekanismer kan bidra til å forklare hvorfor schizofrenipasienter har en større risiko for hjerte- og karsykdom, sier Ole A. Andreassen til Dagens Medisin.
Har kliniske implikasjoner
Han er professor ved KG Jebsen Senter for Psykoseforskning, Oslo universitetssykehus og førsteforfatter av studien som publiseres 7. februar i American Journal of Human Genetics. Studien ble gjennomført da Andreassen var på forskningsopphold i gruppen til Anders M. Dales ved universitetet i USA.
Andreassen mener funnene er viktige for klinisk praksis:
- Disse resultatene har viktige kliniske implikasjoner. Tilstedeværelsen av hjerte- og karsykdom ved schizofreni ser ikke ut til bare å være på grunn av livsstil eller bivirkninger av medisiner. Resultatene understreker hvor viktig det er for klinikere å erkjenne at disse personene er i faresonen for hjerte- og karsykdom. Funnene våre kan tyde på at noe av den økte risikoen kan være uavhengig av livsstil- og miljøfaktor og støtter opp om den voksende bevisstheten om at hjerte- og karsykdom er underdiagnostisert og underbehandlet hos psykisk syke, sier Andreassen.
Utviklet ny analytisk metode
Ved California-universitetet deltok den norske forskeren i et internasjonalt forskerteam som utviklet en ny analytisk metode for å øke den statistiske styrken ved bruk av såkalte genomvide assosiasjonsstudier (GWAS).
Dette er studier der ulike biter av DNA - kalt single nukleotid polymorfismer eller SNPs - hos et stort antall personer, blir sammenlignet for å finne felles genetiske varianter som kan være knyttet til en egenskap eller sykdom.
Forskerne økte styrken i GWA-analysen ved å legge informasjon basert på genetisk pleiotropi, som betyr at noen gener påvirker flere egenskaper eller fenotyper.
Genetisk overlapping
- Vår tilnærming er annerledes ved at vi bruker all tilgjengelig genetisk informasjon for flere egenskaper og sykdommer, ikke bare SNPs, under en gitt statistisk terskel. Dette øker betydelig muligheten til å oppdage nye gener ved å utnytte den samlede styrken fra flere GWASs av assosierte egenskaper og sykdommer. Det var spesielt mye overlapp mellom gener assosiert med blodlipid-nivå og schizofreni, forteller Andreassen.
Han tilføyer: - Den nye analysemetoden brukes til å undersøke den genetiske overlappingen mellom en rekke sykdommer og egenskaper.
Forskning, Dagens Medisin 03/2013

Powered by Labrador CMS