Pfizer-direktør Torfinn Hansen (i midten) pekte på misforholdet mellom forskningsinnsats og antallet innovasjoner i Norge under dagens DM Arena. Til venstre Jesper Simonsen (Forskningsrådet), til høyre Svein Flåtten (Høyre). Foto: Rune Thorstein

Vil få mer ut av forskningen

Det kommer for lite ut av forskningen som drives i Norge. Det var den klare meldingen fra Pfizer-direktør Torfinn Hansen under dagens DM Arena.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Representanten fra legemiddelgiganten var opptatt av å peke på misforholdet mellom antallet primærstudier og kommersialiserte produkter her i landet under fagseminaret «Fra forskning til kommersialisering» i ettermiddag.

- Utfordringen i dag er ikke at vi har for lite forskning, men at vi får for lite ut av forskningen som drives. Det er et beklagelig faktum at vi på EUs innovasjonsbarometer de siste årene har plassert oss under gjennomsnittet i Europa, uttalte Torfinn Hansen.

Ga forslag til løsninger
Foran en fullsatt sal nevnte han flere punkter som kan sørge for bedre forhold for norsk legemiddel- og medtech-industri.

- Vi må være bevisste på at en viktig suksessfaktor er partnerskap mellom gründere og internasjonale aktører, og legge til rette med gode rammebetingelser. Vi må ha et bærekraftig prisfastsettingssystem, samt en praktisering av patentlovgiving som regulerer eksklusivitet. Her har Norge vært bakpå sammenlignet med andre land. I tillegg er det en veldig aktiv holdning til at man skal gjøre biologiske legemidler byttbare. Det kan begrense vekst, sa Hansen, som deltok i en til tider temperamentsfull paneldebatt.

Der satt representanter fra Høyre og Arbeiderpartiet, samt flere tungvektere innen forskning og innovasjon.

Ingen tradisjon for samarbeid
En av dem var Per Morten Sandset, forskningsleder ved Oslo Universitetssykehus. Han gjorde et forsøk på å forklare hvorfor det finnes et stort og produktivt forskningsmiljø i Norge, mens det produseres få nye legemidler.

- Det har ikke vært noe stort samarbeidsmiljø mellom industri og sykehus, det erkjenner jeg. I våre naboland har det imidlertid vært en sterk legemiddelindustri som har samarbeidet tett med sykehusene. Slik er det ikke her. Det er den tradisjonen vi har med oss, men det er noe vi må jobbe med fremover, sa Sandset.

Vil ha applaus
Stortingsrepresentant Svein Flåtten (H) ønsket å kikke nærmere på hvordan man kan løfte norsk industri på helsefronten.

- Jeg tror vi er for opphengt i Norge at industri er «tradisjonell industri». Det snakkes for lite om den alternative industri, som legemiddelindustrien. Vi må erkjenne at dette er en vekstnæring, og se hvilke incentiver vi kan gi for at det kan fortsette å vokse. Vi må utvikle og forske frem produkter som 4000 mennesker et eller annet sted i verden reiser seg og klapper for når de får høre om det, uttalte Flåtten.

Vil bort fra molekyl-fokus
Andreas Berg, administrerende direktør i legemiddelfirmaet MSD, mener det er et for stort fokus på molekylet.

- Det tar mye lengre tid og krever mye mer ressurser å kommersialisere et legemiddel enn å finne et virkestoff. Ti prosent i Norge i dag står på det kolesterolsenkende medikamentet statin, som ble presentert på 90-tallet. Ingen norske legemiddelselskaper kan klare et så stort løft i dag som det vi gjennomførte den gang. Dagens legemiddelselskaper er ikke rustet for store nyvinninger, hevdet Berg, før han leverte nok et hjertesukk om prisnivået på medisiner i Norge.

- Lavest mulig pris er ikke riktig for de innovative legemidlene. Da er det kanskje bedre å snakke om riktig pris. Når patenten er utløpt, er det kanskje rett å snakke om lavest mulig pris, sa Berg.

Powered by Labrador CMS