Trodde statiner økte selvmordsfaren

I 1990 ble statinbehandling for å senke kolesterolet betegnet som dødelig behandling med økt risiko for selvmord, voldelig atferd og kreft, forteller den norske professoren bak den kjente 4S-studien.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

- Det å senke kolesterolinnholdet i blodet var en av de mest kontroversielle problemstillingene i det 20. århundre, sier UiO- professor Terje R. Pedersen.
Et statingjennombrudd
Pedersen, som er professor ved Oslo universitetssykehus Ullevål var initiativtaker til og ledet den store Scandinavian Simvastatin Survival Study, mest kjent som 4S-studien. Studien bidro til et internasjonalt gjennombrudd for forståelsen av kolesterol som risikofaktor for hjerte- og  karsykdom og effekten av behandling med statiner.
I dag behandles omkring en halv million i Norge med statiner.
Ble kalt propagandister
Pedersen er en av flere forelesere på DM Arena fagseminaret Fra forskning til kommersialisering i Oslo torsdag ettermiddag.
Pedersens statinforskning startet på Sarpsborg sykehus i 1977. Allerede i 1981 fikk Pedersen antatt en artikkel i New England Journal of Medicine. En randomisert placebokontrollert studie blant 253 pasienter viste nesten halvering av infarkt over tre år. Resultatene vakte internasjonal oppsikt.
- Aftenposten hadde ikke et ord om det, men det var oppslag i New York Times og over hele verden, sier Pedersen.
Han legger til at det ble tilhengere av å senke kolesterolet på slutten av 1980-tallet likevel betegnet som propagandister. BMJ publiserte i 1990 en metaanalyse som konkluderte med økt risiko for kreft og økt risiko for blant annet voldelig atferd og selvmord ved å senke kolesterolet med statiner.
- Sjokkrapport om hjertemedisin var forsideoppslag i Dagbladet, forteller Pedersen.
4S-studien
I 1988 ga legemiddelselskapet klarsignal for å gå i gang med 4S-studien.  Seks år senere 1994,kom de første resultater fra 4S-studien som viste økt overlevelse hos pasienter med hjertesykdom som ble behandlet.
Pedersen presenterte resultatene på den amerikanske hjertekongressen i Dallas samme år.
-Alle reiste seg og applauderte i ett minutt. Dette hadde aldri skjedd før, sier Pedersen.
Det var i følge hjerteforskeren  flere grunner til suksessen, som unikt samarbeid i Norden, lojale pasienter og kunnskap om studiedesign.
- Og perfekt timing, avslutter Pedersen.
Flere forelesere bidrar på DM Arenas fagseminar. Foruten innlegg ved politikere fra Høyre og Arbeiderpartiet, snakker professor og overlege Øyvind S. Bruland ved OUS Radiumhospitalet om utviklingen av kreftlegemiddelet Alpharadin.
Adm. direktør Iacob Mathiesen i Otivio snakker om biomedisinsk innovasjon og gründerarbeid, mens nestleder i Oslo Cancer Cluster, Henrik Lund, gir et skrekkbilde og et drømmebilde for norske kreftforskning om ti år.

Powered by Labrador CMS