Terningkast for Støres ti bud

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre la nylig fram ti grep for et bedre Sykehus-Norge. Dagens Medisin har bedt Legeforeningen vurdere statsrådens forslag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I anledning det første felles foretaksmøtet for de fire helseregionene la helseministeren i slutten av januar frem styringsbudskap, politiske mål og forventninger til sykehusene  - nå også kjent som Støres ti bud.
Legeforeningen, representert ved president Hege Gjessing, gir budene følgende terningkast:

1. Lengre åpningstid i sykehus Legeforeningen:  «Et uferdig forslag»  - Støre vil utrede hvordan dyrt utstyr kan brukes mer, og hvordan man i større grad kan hindre at pasienter ikke møter opp til timene sine. Økt bruk av kveldspoliklinikker er løsningen. Et økende antall pasienter møter ikke til timer. Dette betyr tap langt utover det dagens egenandel dekker. Det er dermed betydelige ressurser å spare på å finne andre ordninger. Legene arbeider mye, og til ugunstige tider. Det er ingen hindringer for å avtale endringer i arbeidstid. Det har vært  - og er  - kveldsåpne poliklinikker ved mange sykehus. Men vide unntak fra arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser kan ikke benyttes til å dekke mer enn det som kan forventes av den enkelte lege. Mange steder er det for få på vakt. Legemangelen innenfor mange spesialiteter kan ikke løses ved at de samme legene skal jobbe stadig mer: Et uferdig forslag.
2. Redusere deltidLegeforeningen:  «Nødvendig tiltak» - Det viktigste er å ha hele og faste stillinger. Det er uholdbart at halvparten av sykehuslegene er midlertidig ansatt. Den tidligere helseministeren lovte å rydde. Vi er enig med Spekter om en modell som ivaretar spesialisering, og Støre må påskynde implementeringen. Dette er ikke et forhandlingsspørsmål, men et nødvendig tiltak.
3. Bedre oppgavedelingLegeforeningen: «En svært god idé» - Oppgavedeling må diskuteres ut fra hva som er faglig best. Stikkordet er kvalitet. Legges dette til grunn, er dette en svært god idé. Å se nærmere på hvordan leger kan få utnyttet sin faglige kompetanse, er svært velkomment. Støre tar for gitt at alle sykehus må ha oversikt over kompetansebehov og planer for kompetanseutvikling. Dette er til nå fullstendig neglisjert mange steder.
4. Avvikle legefordelingenLegeforeningen:  «Endelig» - Endelig en statsråd som gjør det som lenge, og for mange, har vært åpenbart som helt nødvendig. Systemet har for lengst utspilt sin rolle og har utviklet seg til å bli et irritasjonsmoment for både leger og ledere.
8. Bedre metoder  for prioriteringLegeforeningen: «Uklart» - Det er utfordrende å finne en god balanse mellom standardisering og rom for klinisk skjønn. Prioritering er viktig og vanskelig. Det er uklart hva Støre mener om hvordan vi faktisk skal få til bedre prioritering. Hvor skal vi fra og hvor skal vi til?
Powered by Labrador CMS