Foto:

Standardiserer blodfortynner-info

Apotekene standardiserer informasjonen og rådgivningen om de nye blodfortynnende legemidlene for å sikre at pasientene bruker dem riktig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I år kommer de tre nye blodfortynnende legemidlene Pradaxa, Xarelto og Eliquis på blå resept. Fra i dag, 1. februar, har derfor apotekene startet en nasjonal dugnad for å hjelpe pasientene med å bruke legemidlene riktig.

Sentralt i dette arbeidet er en sjekkliste for farmasøyter og skriftlig informasjon til pasientene om trygg bruk av av nye blodfortynnende legemidler.

- For å sikre riktig bruk av de blodfortynnende legemidlene vil farmasøytene gi de aktuelle pasientene standardisert rådgivning og informasjon. Dette vil øke pasientsikkerheten og trolig forhindre alvorlige hendelser og sykehusinnleggelser, sier fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen.

 Mange trenger ekstra hjelp
Til nå har Marevan (warfarin) vært det legemiddelet som har vært vanligst å bruke i behandlingen og forebyggingen av blodpropp. Apotekforeningen understreker at de tre nye antikoagulantene har kort virketid, til forskjell fra warfarin. Det stiller høyere krav til at pasienten følger behandlingen nøye for å unngå risiko for blodpropp.

- I tillegg til den informasjonen som pasienten mottar hos legen, vil mange pasienter trenge ekstra hjelp til å følge opp behandlingen. Her spiller apotekene en viktig rolle, sier Faksvåg.

Tilbyr standardisert samtale
For å hjelpe pasientene med å bruke legemidlene riktig, har Apotekforeningen, i samarbeid med Statens legemiddelverk, utarbeidet en prosedyre som innebærer en standardisert samtale med pasienten og et informasjonsskriv som skal gis til den enkelte pasient.

 – Målet med tjenesten er todelt. Farmasøytene på apotekene skal både hjelpe pasientene til å bruke de nye blodfortynnende legemidlene riktig og bidra til at pasientene unngår alvorlige hendelser knyttet til overgangen fra warfarin. Pasientene skal sikres god og enhetlig rådgivning av kunnskapsrike medarbeidere, uansett fra hvilket apotek de henter ut resepten sin, understreker Faksvåg.

Les mer om blodfortynnende legemidler hos Apotekforeningen

Powered by Labrador CMS