Forlenger levetiden med et par måneder

Legemiddel øker ettårsoverlevelsen ved kreft i bukspyttkjertelen med 59 prosent og median overlevelse med nesten to måneder.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Resultatene ble nylig presentert under et gastrointestinal kreftsymposium på kongressen som The American Society of Clinical Oncology (ASCO) nylig arrangerte i San Fransisco.

Sammenlignet med standardbehandling
I forbindelse med presentasjonen sendte legemiddelselskapet Celgene ut en pressemelding, der de redegjør for resultatene knyttet til cytostatikumet paklitaksel (Abraxane), som ble gitt i kombinasjon med standardbehandlingen gemcitabin. Det finnes i produktene Gemcitabin, Gemcitabin og Gemzar.

Studien med navnet (Metastatic Pancreatic Adenocarcinoma Clinical Trial (MPACT) viser 59 prosent økt ettårsoverlevelse (35 vs. 22 prosent) og doblet overlevelsesrate ved to år fra fire til ni prosent sammenlignet med standardbehandlingen alene. I tillegg viser studien en økt median overlevelse fra 6,7 til 8,5 måneder. 

Studien inkluderte 861 pasienter og er, ifølge Celgene, den mest omfattende studien som noen gang er gjennomført av et legemiddel mot kreft i bukspyttkjertelen.

- Kan åpne en ny æra
Norsk lege mener at den nye nano-partikkelteknologien kan representere et medisinsk gjennombrudd.

- Den nye teknologien kan potensielt åpne for en helt ny æra i behandlingen av bukspyttkjertelkreft, og også av andre kreftformer, sier seksjonsoverlege Rune Smaaland ved Stavanger Universitetssykehus, ifølge en pressemelding fra Celgene Nordic.

Den målrettede effekten i legemiddelet består av virkestoffet paklitaksel kombinert med nanopartikler av albumin. Disse nanopartiklene beskytter det aktive virkestoffet fra nedbryting, og frakter medikamentet til kreftsvulsten. Virkningsmekanismen muliggjør bruk av en høy dose av virkestoffet, med akseptabel toksisitet for pasienten, ifølge firmaet.

Powered by Labrador CMS