Én innbygger - én journal, men ingen strategi

Om helselobbyen hadde tatt seg tid til å lese litt i norgeshistorienes tynneste stortingsmelding, ville de ha oppdaget at regjeringen ikke forskriver en strategi for å realisere sin visjon.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Hans Anderssen, Managing Partner i Zeppelin. Har vært kommunikasjonsdirektør i Apotek 1 og jobbet i Helse- og omsorgsdepartementet
HELSEMINISTEREN gikk offensivt ut da han nylig presenterte e-helsemeldingen. Meldingens tittel og regjeringens visjon, «Én innbygger - Én journal», fikk unison tilslutning fra opposisjonspartiene, Legeforeningen, IT-selskapene og medienes kommentatorer. En mer edruelig og sannferdig meldingstittel er imidlertid: «Én innbygger - én journal - ingen strategi.»
Om helselobbyen hadde tatt seg tid til å lese litt i det som må være norgeshistorienes tynneste stortingsmelding i sideomfang og innhold, ville de raskt ha oppdaget at regjeringen ikke forskriver en strategi for hvordan de skal realisere sin visjon. Nei, svaret som helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre gir, er å «utrede alternative løsninger». 
FREMAD I ALLE RETNINGER. Hvorfor helseministeren ikke har tatt seg bryet med å stake ut kursen, er nesten uforståelig. Det har ikke manglet på tid og muligheter. Den politiske ledelsen, og en håndfull byråkrater i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), har jobbet med denne stortingsmeldingen i over to år.
Statsråden antyder ikke engang hvilke strategialternativer som er mest aktuelle. Alle muligheter på skalaen skal utredes; fra å fortsette med dagens fragmenterte struktur og organisering for informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) - til at alle helsedata skal samles i en gigant-database der alt helsepersonell logger seg på med samme programvare.
Det virker som om parolen er «Fremad i alle retninger». Meldingen må i sannhet være skuffende både for pasienter og dem som jobber i helsevesenet. 
KATASTROFALT. Meldingen vi sitter igjen med, er på fattige 59 sider og evner ikke å gi økt innsikt og kunnskap om den digitale situasjonen i helsevesenet. Her finnes ingen tabeller eller analyser som synliggjør dagens problem - at Norge ligger på et katastrofalt lavt nivå.
Vi sitter med en snikende følelse at alle figurer, tabeller og spisse analyser er tatt ut rett før meldingen gikk i trykken. Det tar et par timer å lese meldingen - og det er som om vi har lest oss gjennom en lang politisk tale. Hovedbudskapet er at «i verdens beste helsevesen står det egentlig ikke så verst til på IKT-fronten - men vi skal selvsagt bli bedre». 
HEMMELIG RAPPORT. Det er vel kjent i det norske Helse IKT-miljøet at Helse Sør-Øst, sammen med den anerkjente non-profittorganisasjonen Healthcare Information and Management Systems Society (HIMSS), har foretatt en omfattende evaluering av IKT-situasjonen i regionen. Konklusjonen er at regionene ligger på nivå 2 og 3 - på en skala der 7 er toppkarakter. Denne rapporten skulle ha vært publisert i starten på 2012, men er fremdeles unntatt offentlighet.
Hvorfor er ikke denne rapporten er nevnt i stortingsmeldingen?
GORDISK IKT-KNUTE. Norge er ikke samlet til ett helserike. Ingen steder er dette tydeligere enn innen IKT-området. Hver enkelt fastlege kan velge sin egen IKT-løsning. Det samme kan hver enkelt helsekommune med sykehjem, helsestasjoner og hjemmesykepleie. Og tro det eller ei, hvert sykehus, helseforetak og helseregion har også betydelige frihetsgrader. Regjeringen har tillatt at det har blitt etablert en gordisk IKT-knute.
Overordnet styring er fraværende. Alt er overlatt til aktørene. Det ville ha vært et mirakel om vi i dag hadde vært i nærheten av visjonen om «Én pasient - én journal».
FÅ OPP FARTA! Vi trenger en helseminister som har innsikt og mot til å kutte over knuten. Dessverre bærer ikke meldingen bud om at dette kommer til å skje.
Skal vi komme med en kvalifisert gjetting, vil det ta minst 15 år før «Én pasient - én journal»- visjonen er en realitet. Stortinget skal behandle meldingen denne våren - og må ta bestemte grep for å få fortgang i arbeidet.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 02/2013

Powered by Labrador CMS