VIL MÅLE LEDERNE PÅ ÅPENTHET: – Pasientsikkerhet er et lederansvar og åpenhet er et mål. Det skal være trygt å si fra om uønskede hendelser. Det skal lederne måles på, sier Jonas Gahr Støre til Dagens Medisin og viser til sykehusenes oppdragsdokumenter. Foto: Kjell Arne Bakke

Helseministeren: – Førstelinjelederne er helt sentrale i pasientsikkerheten

– En kultur med høy bevisshet på sikkerhet og ledere tett på behandlingen, er de viktigste tiltakene for god pasientsikkerhet, sier Jonas Gahr Støre, som dessuten beroliger Ahus-direktøren som frykter bemanningskutt ved endrede opptaksgrenser.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

GARDERMOEN: Dagens Medisin møtte statsråd Jonas Gahr Støre rett etter at han torsdag formiddag åpnet lederkonferansen. Den arrangeres som en del av den nasjonale pasientsikkerhetskampanjen, som nå er på tredje og siste året. Kunnskapssenteret og Helse Sør-Øst samler 450 ledere fra kommuner og sykehus over hele landet for å rette søkelyset mot ledernes ansvar.

– Lederne blir målt på åpenhet
– Pasientsikkerhet er et lederansvar og åpenhet er et mål. Det skal være trygt å si fra om uønskede hendelser. Det skal lederne måles på, sier Jonas Gahr Støre til Dagens Medisin.

Statsråden viser til oppdragsdokumentene, der Helse- og omsorgsdepartementet blant annet understreker dette.

I åpningsforedraget understreket han at ledelse er et gjennomgripende tema i hele pasientsikkerhetskampanjen, og at lederansvaret blant annet innebærer å måle at de igangsatte tiltakene virker. Ifølge Støre er det en utfordring at det mange steder, der verdiskapningen eller pasientbehandlingen skjer, kan være langt til lederressurser.

– Det må være tilgang til ledere når man trenger det, og lederne i førstelinjen må være omkranset av ressurser, fremholdt han overfor lederne i salen.

Støre viste til stortingsmeldingen om pasientsikkerhet og kvalitet og opplyste at kampanjen vil bli videreført som et fem-årig satsingsområde.

Trakk frem Ahus
Under foredraget viste han til en rekke forhold som fungerer bra i norske helsevesen, og at skader og uønskede hendelser utgjør en promille av all pasientkontakt. I den anledning trakk han frem Akershus universitetssykehus (Ahus) som har hatt en del slike hendelser i det siste, men at de også her utgjør et fåtall. Han minnet om at dette sykehuset har 5000 fødsler i året og 120 øyeblikkelig-hjelp-innleggelser i døgnet.

– Hva er din kommentar til at Ahus-direktøren onsdag reagerte på din uttalelse om å vurdere et redusert opptaksområde for sykehuset med å uttale at dette ville føre til bemanningskutt på grunn av et lavere budsjett?

– Vi har ennå ikke trukket noen konklusjon i dette spørsmålet, men det er naturlig at regionen vurderer opptaksområdet i forhold til sykehusets kapasitet og befolkningsutviklingen. Sentralt fra har vi sagt at vi ønsker å bistå Ahus med å løse sitt oppdrag. I den sammenheng kan det være aktuelt med flere stillinger, økt kapasitet i akuttmottaket samt se på opptaksområdet som ikke er hugget i stein for all tid. Den dyktige sykehusdirektøren kan ta det helt med ro, svarer han.

– Ikke feil å legge ned Aker
– Når du nå tar opp dette med redusert opptaksområde, var det feil å legge ned Aker universitetssykehus?

– Nei, og jeg signaliserer ikke omgjøring av det vedtaket, sier Jonas Gahr Støre til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS