Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
HELSEDIREKTØREN: Helsedirektør Bjørn Guldvog presenterte de foreløpige resultatene etter pasientsikkerhetskampanjens to første år, og konstaterte at tiltakene virker. Foto: Kjell Arne Bakke

- Pasienter har fått strukturert sin legemiddelgjennomgang

Andel pasienter i sykehjem som har fått en strukturert legemiddelgjennomgang som ledd i pasientsikkerhetskampanjen, har gått opp fra 0 til 70 prosent. Helsedirektøren er fornøyd med resultatene så langt.

Publisert: 2013-01-17 — 14.40 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.57)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

GARDERMOEN: Under den nasjonale pasientsikkerhetskampanjens ledersamling torsdag, presenterte helsedirektør Bjørn Guldvog foreløpige resultater og planer for 2013 for de 450 lederne fra sykehus og kommuner.

Lederkonferansen ble arrangert av Helse Sør-Øst og Kunnskapssenteret. Konferansen ble åpnet av helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre, som la vekt på ledernes ansvar i pasientsikkerhetsarbeidet.

Les også: - Slik sikkerhet tolereres ikke av andre

Fra null til sytti prosent
Bjørn Guldvog presenterte de foreløpige resultater og status for blant annet innsatsområdet «Riktig legemiddelbruk i sykehjem». Dette er et område som har kommet langt, ifølge helsedirektøren. Her har sykehjem fra alle fylker deltatt i læringsnettverk og alle team kan vise til store forbedringer knyttet til legemiddelbehandling.

- Andel pasienter som hadde fått en strukturert legemiddelgjennomgang gikk fra 0-70 prosent. Etter at læringsnettverket ble avsluttet i oktober, har flere av sykehjemmene arrangert lokale læringsnettverk, slik at andre sykehjem i kommunen eller fylket skal få hjelp til å komme i gang, opplyste helsedirektøren.

Han trakk frem eksemplet Hans Andersen, en pasient ved Nygård sykehjem i Sandefjord, som fikk en legemiddelgjennomgang og justert medisiner og doser. Han ble så frisk at han kunne flytte hjem.

- Det er spennende å se hvordan spredningen skjer i kommunehelsetjenesten, uttalte helsedirektøren om kampanjen.

Følger sjekklister for «Trygg kirurgi»
Guldvog trakk også frem satsingsområdet «Trygg kirurgi», der det blant annet ble gjennomført en pilot ved Helse Bergen. Team fra alle helseforetak har deltatt i læringsnettverk for å implementere den samme tiltakspakken som ble testet ut i Bergen.

- Målingene viser at i cirka 75 prosent av de operasjonene som er loggført i forbindelse med læringsnettverket, blir sjekklisten for trygg kirurgi brukt. Når det gjelder de tre andre tiltakene innen trygg kirurgi, er det kun tre av fire team som har gjennomført målinger knyttet til disse. Det viser seg at de som har gjennomført målingene er cirka tre av fire operasjoner utført i tråd med disse tiltakene, fremholdt han.

Guldvog fremhevet Arendal sykehus, som gikk fra å bruke sjekklisten fra i gjennomsnittlig 30 prosent til 80 prosent av operasjonene.

- Alle helseforetak deltar på flere innsatsområder i tillegg til å måle pasientsikkerhetskultur og kontinuerlig kartlegge pasientskader.

Kommunene deltar også
Under konferansen ble det gjort et poeng av ikke bare sykehusene, men også kommunene deltar i dette arbeidet. Også Guldvog trakk frem dette.

- Sykehjem i alle fylker deltar. Hjemmetjenesten har sjarmert seg inn og starter sitt eget prosjekt i februar, og vi har høy deltakelse på samtlige arrangementer, sa helsedirektøren blant annet.

Les mer om pasientsikkerhetskampanjen her

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!