210 kvinner dobbeltsjekkes for kreft etter negativ HPV-test

FORSINKET PUBLISERING AV GAMMEL SAK: Helsetilsynet krever nå at sykehus som testet kvinner med omstridt HPV-test, må sjekke dem på nytt. Kreftregisteret avventer svar på hva de fem aktuelle sykehusene har gjort med de 210 kvinnene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

ARKIVSAK, SE NEDERST I ARTIKKELEN: Statens helsetilsyn har konkludert i konflikten om HPV-tester i sekundærscreeningen, som skal avdekke celleforandringer som kan gi livmorhalskreft. Norsk gynekologisk forening, med solid støtte i de nye testkravene fra Helsedirektorat og Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), krevde at Helsetilsynet gransket saken.
Gynekologer slo kreftalarm
Dagens Medisin har fulgt den omstridte HPV-testingen gjennom en rekke artikler de siste tre årene. Blant annet slo de tre gynekologlogene Lars Espen Ernø ved Sykehuset Østfold, Erik Rokkones ved Oslo universitetssykehus (OUS) og Pål Øian ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) kreftalarm gjennom Dagens Medisin (04/2012) etter at fem norske kvinner fikk livmorhalskreft, selv om de hadde testet negativt med den nå ikke lenger godkjente HPV-testen til det norske firmaet NorChip.


- Sykehus som har brukt tester som ikke er godkjent i dag, må forsikre seg om at de aktuelle kvinnene blir forsvarlig fulgt opp, for eksempel ved å teste dem på nytt, sier direktør Jan Fredrik Andresen til Dagens Medisin.
Kreftregisteret venter svar
Mens Helsetilsynet vurderte sykehusenes svar med tanke på forsvarlig praksis, ba Helsedirektoratet Kreftregisteret om å sjekke hvor mange kvinner som kunne stå i kreftfare etter å ha blitt friskmeldt av en negativ HPV-test.
- Dette gjelder 210 kvinner. Sykehusene fikk frist innen 1. desember til å svare på hva de har gjort med disse kvinnene, uttaler spesialrådgiver Gry Baadstrand Skare til Dagens Medisin.
Problemet er tilknyttet kvinnene som ble testet mellom 2005 og årsskiftet 2012 - der celleprøven viste usikre eller lavgradige celleforandringer, men der en negativ HPV-test friskmeldte kvinnene. Dette gjelder kvinner som ble testet ved sykehusene i Tromsø, Ålesund, Lillehammer, Drammen og Fredrikstad.
Statens helsetilsyn ga alle landets sykehus frist til i vår til å redegjøre for sin praksis tilknyttet HPV-testing av alle kvinner mellom 25 og 69 år. Dette har de gjort, og i et brev til sykehusene 26. november skrev Helsetilsynet at man ikke har funnet at noen sykehus i dag har rutiner og anbefalinger tilknyttet bruk av HPV-tester ved Masseundersøkelsen for livmorhalskreft som er i strid med forsvarlighetskravet i lov om spesialisthelsetjenesten.
Gjelder testing før 2012
Problemet er imidlertid ikke dagens praksis, men den mellom 2005 og 2012, da det kom nye retningslinjer som utelukket NorChips HPV-test PreTect HPV-Proofer. Det er altså de kvinnene som hadde usikre eller lavgradige celleforandringer (ASC-US eller LSIL) i celleprøven, og som testet negativt for humant papillomavirus (HPV) med NorChip-testen, som nå sjekkes på nytt.
- Sykehus som har brukt tester som ikke er godkjent i dag, må forsikre seg om hvorvidt diagnostikken deres tilfredsstiller kravene i de godkjente testene, sier direktøren i Helsetilsynet.
I dagens retningslinjer for HPV-testing stilles det krav om at testene må avdekke minst tolv høyrisikovirus for livmorhalskreft, og at de skal være CE-merket og klinisk validert. Sensitiviteten og spesifisiteten skal dessuten være minst like god som HPV-testen Hybrid Capture 2 (HC2), som ifølge helsemyndighetene er dagens norske gullstandardtest.
- Bør kreftsjekke enda flere
NorChip-direktør Geir Morland mener det ville ha vært uforsvarlig ikke å følge opp de 210 kvinnene med usikre eller lavgradige celleforandringer som sjekket negativt med deres RNA-baserte HPV-test. Han hevder imidlertid at flere hundre som er sjekket med HC2, også må følges opp med ny prøve.
- Tallene som ligger til grunn for Kreftregisterets evalueringsrapport fra desember 2011, viser at også disse kvinnene har en tilsvarende risiko for alvorlige celleforandringer eller kreft, mener direktøren.
Dagens Medisin har bedt om en kommentar fra Kreftregisteret, som imidlertid ikke vil uttale seg om NorChip-direktørens påstand.
- Evidensbasert
Det gjør gynekologiprofessor Ole Erik Iversen, som er medlem av styringsgruppen for Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft: - Den store forskjellen mellom PreTect HPV-Proofer og Hybrid Capture 2, er at den sistnevnte er evidensbasert gjennom en rekke publikasjoner som dokumenterer at den er trygg i bruk.
Iversen påpeker at dette i høst ble bekreftet av et eget ekspertutvalg som Helsedirektoratet har rådført seg med i dette spørsmålet.
Dagens Medisin 21/2012

14. januar kl. 15.06: Denne saken ble publisert i avisen 6. desember 2012, men ble republisert på nett for å komme i det elektroniske arkivet.

Powered by Labrador CMS