STUDIEN: Kontrollgruppen fikk vanlig standardbehandling – diuretika, surstoff, morfin og annen hjertesviktmedikasjon. Behandlingsgruppen fikk i tillegg levosimendan som infusjon i 25 timer, mens placebogruppen fikk identisk infusjon uten virkestoff. Foto: Colourbox

Legemiddel styrker sviktende hjerte

Legemiddelet levosimendan bedrer hjertets muskelkraft ved forbigående svikt etter akutt STEMI-infarkt behandlet med utblokking – uten påviste arytmier eller andre negative konsekvenser.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette er resultatet av en randomisert, dobbelblindet placebo-kontrollert studie som kardiologer ved Oslo universitetssykehus (OUS) har fått publisert i januarutgaven av European journal of heart failure.

– Legemiddelet har gunstig effekt på hjertemuskelen og ser ut til å være trygt å bruke, sier overlege og kardiolog Trygve Husebye på Hjertemedisinsk avdeling ved OUS til Dagens Medisin.

Midlertid utslått hjertemuskel
Noen pasienter utvikler akutt hjertesvikt tidlig etter et STEMI-infarkt. Den viktigste grunnen til dette er permanent skade i hjertemuskelen, men den midlertidig utslåtte hjertemuskelen (stunning) bidrar også til sviktutviklingen.

Oslo-forskerne ønsket å avklare hypotesen om at kalsiumsensitisereren levosimendan (Simdax) kan bedre hjertemuskelens (myokards) evne til å trekke seg sammen (kontraktilitet) ved stunnet hjertemuskel etter at de hadde fått blokket ut (PCI) en akutt tilstoppet kransarterie.

Studien omfattet 61 slike pasienter, som hadde fått kliniske symptomer på hjertesvikt de første 48 timene etter utblokkingen.

Ved hjelp av ekkokardiografimålinger (ultralyd av hjertet), som ble foretatt umiddelbart før behandlingen begynte og fem dager etter, fikk de bekreftet hypotesen om at levosimendan har effekt for denne pasientgruppen.

Ingen dramatisk virkning
Det primære endepunktet – endring i veggbevegeligheten – viste en signifikant bedring i levosimendan-gruppen sammenlignet med placebogruppen. Studien var imidlertid for liten til, og ikke designet for, å vise effekt på død eller reinnleggelse for hjertesvikt.

Kontrollgruppen fikk vanlig standardbehandling – diuretika, surstoff, morfin og annen hjertesviktmedikasjon. Behandlingsgruppen fikk i tillegg levosimendan som infusjon i 25 timer, mens placebogruppen fikk identisk infusjon uten virkestoff.

– Vi fant en signifikant bedring i hjertemuskelens kraft ved å måle veggbevegeligheten. Dette gir et mål på kontraksjonskraften, sier Husebye, som forteller at de til dette brukte Wall Motion Score Index (WMSI).

Asymptomatisk blodtrykksfall
– Fant dere noen negative utslag?

– Det er tidligere vist at dette stoffet kan gi blodtrykksfall. Også vi fant flere episoder med blodtrykksfall i levosimendan-gruppen, men de var milde og asymptomatiske og ga ikke kliniske konsekvenser. Gjennomsnittsblodtrykket var det samme i begge gruppene.

– Hva med dødeligheten?

– I løpet av seks måneder var totaldødeligheten i behandlingsgruppen én, mens fire døde i kontrollgruppen. Det er betryggende at ikke flere døde i behandlingsgruppen. Ellers fant vi ingen negative utslag av behandlingen, svarer Husebye.

– Industriuavhengig studie
Trygve Husebye er førsteforfatter for artikkelen, mens overlege Geir Øystein Andersen som sisteforfatter tok initiativet og designet studien allerede i 2005.

Husebye understreker at dette er en industriuavhengig studie, selv om firmaet bak legemiddelet har delfinansinert studien gjennom en donasjon til avdelingen.

– Denne studien skiller seg fra andre legemiddelstudier, der et firma tar initiativet og behandler og analyserer dataene, understreker Trygve Husebye overfor Dagens Medisin.

INTERESSEKONFLIKTER:
Trygve Husebye: Betalt foredrag for intensivleger fra legemiddelfirmaet Orion om studiens resultater.

Hjertemedisinsk avdeling OUS: Avdelingen mottok i 2005 et beløp uten bindinger fra Orion. Dette har vært benyttet til å delfinansiere studien.

Powered by Labrador CMS