Positiv til samlokaliserte Oslo-sykehus

Styret ved Oslo universitetssykehus har tatt et nytt skritt på veien til samlokalisering av Oslo-sykehusene. «Campus Oslo» skal nå vurderes mot andre alternativer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Alternativene som skal utredes

Styret for Oslo universitetssykehus ba 17. desember en prosjektgruppe om spesielt å vurdere konsekvensene av følgende alternativer til samlokalisering av det fusjonerte sykehuset:Nullalternativet:Ingenting endres. Man satser på å opprettholde dagens virksomhet i dagens bygg til en lavest mulig kostnad. Nullalternativet skal fremstilles sammenlignbart med de øvrige alternativene når det gjelder planhorisont og konsekvenser for investeringer og drift.Scenario 1a – full samlokalisering i området Gaustad-Blindern:All virksomhet flyttes til området som i dag huser Rikshospitalet, Gaustad sykehus og Universitet i Oslos lokaler ved Ring 3. Dette alternativet forutsetter at Ring 3 legges i tunnel ved Gaustad, og at det bygges nytt i området rundt.Scenario 1b – full samlokalisering på Ullevål sykehus:All virksomhet flyttes til Ullevål sykehus. Siden mange av bygningene på Ullevål er fredet, kreves da et samarbeid med vernemyndigheter for å utvikle området på den mest hensiktmessige måten.Scenario 2 – delt lokalisering mellom Ullevål og Gaustad/Rikshospitalet:Sykehusets funksjoner fordeles mellom Ullevål og Rikshospitalet. For utbygging på Ullevål gjelder samme forutsetninger som i scenario 1b, og for Gaustadomtådet gjelder samme som i scenario 1a.Kilde: Oslo universitetssykehus

Styret for Oslo universitetssykehus vedtok mandag å starte utredningen av en fremtidig samlokalisering av alle de store enhetene i dagens sykehus – Rikshospitalet, Ullevål, Aker, Radiumhospitalet, Dikemark, Gaustad og epilepsisenteret i Sandvika.

Les også:
Styrer etter minus i budsjettet
og Etterlyser risikovurdering

– Nå løfter vi blikket
I høst skrev Dagens Medisin at administrerende direktør Bjørn Erikstein ved Oslo universitetssykehus (OUS) vil legge Ringveien i tunnel og samle Oslo universitetssykehus i et nytt «Campus Oslo» og samlokalisere det med universitetet.

Ved å samle alle sykehusenhetene på ett sted, vil han styrke de medisinske fagmiljøene, effektivisere driften, og styrke pasientbehandlingen, forskningen, utdanningen og innovasjonen i sykehuset.
Erikstein sier dette om styrets vedtak:
– Dette er ikke bare oppstarten for nok et sykehusprosjekt. Nå løfter vi blikket og snakker om samfunnsutvikling. Store aktører som blant annet Universitetet i Oslo og Oslo kommune må være tungt inne i dette arbeidet. Sammen skal vi gi befolkningen et bedre og mer fremtidsrettet helsetilbud.

Campus Oslo er bare ett alternativ
Styreleder Stener Kvinnsland presiserer overfor Dagens Medisin at man nå skal inn i en idéfase, der man skal utrede ulike alternativer, inklusiv Gaustad-alternativet – Campus Oslo.

– Dette alternativet skal diskuteres mot de andre alternativene, understreker han.

– Hva er din kommentar til vedtaket?

– Jeg er kjempeglad for vedtaket. Jeg opplever en positiv holdning til at vi nå blir mer konkrete. Det er helt nødvendig i forhold til den vanskelige omstillingen ved OUS, svarer Kvinnsland.
Prosjektgruppe settes på saken
Det skal nå opprettes en prosjektgruppe for det som kalles Campus Oslo. Prosjektgruppen vil bruke et års tid på å identifisere og utrede flere alternative løsninger for samlokalisering av sykehuset den såkalte idéfasen.

Dette arbeidet skal foregå innenfor rammene av sykehusets nye overordnede strategi, som også ble vedtatt i mandagens styremøte. Prosjektgruppen skal også ta hensyn til føringer som er gitt i arealutviklingsplanen for sykehuset. Gruppen vil så levere en innstilling til styret hvor den anbefaler at man jobber videre med de totre mest realistiske konseptene.

Les om alternativene som skal utredes på sykehusets nettsider

Powered by Labrador CMS