Ni av ti overlever akuttfasen

Nesten ni av ti eldre pasienter overlever de første 30 dagene etter et akutt hjerneslag eller et hjerteinfarkt, viser tall fra det nye Hjerte- og karregisteret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

De første dataene fra Hjerte og karregisteret

Hjerte- og karrregisteret er klar med sine første data om hjerte- og karsykdom, blant annet disse:Flere menn overleverDersom en kvinne over 70 år får et akutt hjerneslag, er sjansen for å overleve 80,4 prosent, for menn 84,7 prosent. Samme mønsteret ser man ved akutt hjerteinfarkt – 79, 9 prosent for kvinner og 82,7 prosent for menn.Et fåtall yngre dørAlder er viktig for overlevelsen. Blant dem under 70 år overlever de fleste de første tretti dagene. Bare 5,2 prosent av disse mennene som fikk akutt hjerneslag døde i løpet av den første måneden, mot 7,3 prosent av kvinnene. Ved hjerteinfarkt døde fire prosent av menn under 70, mot 4,8 prosent av kvinnene.2500 døde i løpet av åtte månederI årets første åtte måneder fikk totalt 4968 menn og 4280 kvinner hjerneslag, ved hjerteinfarkt henholdsvis 6491 menn og 4039 kvinner. Av disse døde 2596.549 menn og 693 kvinner som fikk akutt hjerneslag døde i løpet av den første måneden – ved infarkt 694 menn og 660 kvinner, også det i løpet av årets første åtte måneder.Kilde: Hjerte- og karregisteret, 12. desember 2012

Prosjektlederen for det nye Hjerte- og karregisteret, Marta Ebbing, presenterte tallene onsdag, da Folkehelseinstituttet åpnet det nye registeret i Folkehelseinstituttets lokaler i Bergen.

– Det er på høy tid at vi får et register som dekker dette området, på tilsvarende måte som Kreftregisteret gjør ved kreft. Det er viktig at også vi får et prevalens- og insidensregister, for så langt har vi ikke hatt mulighet til å få ut slik kunnskap ved hjerte- og karsykdom, sier Marta Ebbing til Dagens Medisin.

Omtrent samme overlevelse
Det nye registeret har mottatt og bearbeidet de første tallene fra Norsk Pasientregister (NPR), Dødsårsaksregisteret og Folkeregisteret

Med Ebbing i spissen har man registrert alle opplysninger om sykehusinnleggelser og polikliniske konsultasjoner for pasienter med hjerte- og karsykdom. Disse NPR-tallene for de to første tertialene i 2012 har man sett i sammenheng med opplysninger om dødsfall fra Dødsårsaksregisteret.

Hun forteller at det vil komme mer detaljert informasjon om det enkelte sykdomstilfelle fra de tre kvalitetsregistrene i løpet av 2013.

Under åpningen fortalte Ebbing at 86,6 prosent overlever de første tretti dagene etter at de har fått sitt første akutte hjerneslag. Denne overlevelsen er omtrent den samme for dem som har fått sitt første akutte hjerteinfarkt – 87, 1 prosent.

Færre eldre kvinner overlever
Prosjektlederen orienterte om det nye registeret før hun avsluttet med å legge fram noen av de nye tallene som de har så langt, blant annet hjerneslag- og hjerteinfarkttallene.

Det viser seg blant annet at det for begge sykdomsgrupper er færre kvinner enn menn som overlever den første måneden – skjønt forskjellene er ikke dramatiske.

Alder er imidlertid viktig for overlevelsen, ifølge Ebbing. Blant dem under 70 år overlever de fleste de første tretti dagene. Bare 5,2 prosent av disse mennene som fikk akutt hjerneslag døde i løpet av den første måneden, mot 7,3 prosent av kvinnene. Ved hjerteinfarkt døde fire prosent av menn under 70 år, mot 4,8 prosent av kvinnene.

Sykehuslegene registrerer
Marta Ebbing forteller til Dagens Medisin at forskriften som åpner for å samle data til registeret trådte i kraft 1. januar i år, noe som har gjort det mulig å presentere data for de åtte første månedene. Hjerte- og karregisteret har inngått avtaler med tre kvalitetsregistre så langt, men flere kommer, ifølge prosjektlederen.

Registeringen av pasientopplysningene skjer ved at sykehuslegene fører opp blant annet diagnose, utredning og behandling i pasientjournalen. Disse opplysningene meldes så inn til Norsk pasientregister, som overfører dataene til Hjerte- og karregisteret.

For visse pasientgrupper, registrerer helsepersonellet i tillegg mer detaljerte opplysninger om sykdommen og om den aktuelle behandlingen. Disse opplysningene overføres til de nasjonale medisinske kvalitetsregistrene, som inngår i Hjerte- og karregisteret.

Ved dødsfall fyller legen ut en legeerklæring som sendes inn til Dødsårsaksregisteret, som så overfører dataene til Hjerte- og karregisteret.

Mangler supplerende ablasjonsinformasjon
– Registrerer dere ablasjoner?

– Nei, vi har ennå ikke fått et kvalitetsregister for det ennå. Atrieflimmer er en yppig årsak til sykehusinnleggelse. Vi kan for eksempel føre statistikk over antall ablasjonsprosedyrer ved hjelp av data fra basisregisteret, men det er viktig å få den supplerende informasjonen som vi kan få fra et medisinsk kvalitetsregister på dette området, svarer hun.

Les mer om Hjerte- og karregisteret her

Powered by Labrador CMS