Helse-Norges mektigste: 4. til 20. plass

Kort presentasjon og juryens vurdering av plassering 4 - 20 i vår kåring av Helse-Norges mektigste. Alle er oppført med stilling og arbeidssted per november 2012.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

HELSE-NORGES MEKTIGSTE 2012

For syvende gang har Dagens Medisin kåret de hundre mektigste i Helse-Norge. Her er artiklene:- En journalistisk kåring- Han er Helse-Norges mektigste- Helse-Norges mektigste: Topp 3- Helse-Norges mektigste: 4. til 20. plass- Helse-Norges mektigste: Topp 100 (PDF)- Helseministre kommer og går, Bjørn-Inge  Larsens maktposisjon består  JURYEN

4.  ANNE KARIN LANDE HASLE, avtroppende departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet
Juryen viser til at Lande Hasle har hatt svært stor makt i sin rolle som departementsråd i 30 år.
Hun har vært departementsråd i 30 år. Hun har hatt stor innflytelse på ansettelser av mektige personer i helseforvaltningen og på viktige prosesser som omorganiseringen av den sentrale helseforvaltningen og sykehusreformen. Hasle hadde inntil for noen måneder siden ukentlige møter med lederne for Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og Helsetilsynet, og dette sier noe om hvor mye makt som har ligget i hennes koordinerende funksjon, sier Måseide.
Folge legger vekt på Lande Hasles autoritet i regjeringsbyråkratiet.
- Det gir henne tyngde, for eksempel i tautrekkingen med Finansdepartementet. Hun representerer klassisk byråkratmakt! sier Folge.
Anne Karin Lande Hasle er sosionom. Hun ble departementsråd i Barne- og familiedepartementet i 1990. I 1999 ble hun departementsråd i Sosial- og helsedepartementet.
5.  BENT HØIE, nestleder Høyre og leder av Helse- og omsorgskomiteen
Høie får sin femteplass på grunn av sin innsikt, sine meninger og fordi han er flink til å snakke med folk.
- Han er den sterkeste opposisjonspolitikeren. Han har tyngde, og har ofte sterke meninger. Høie setter seg godt inn i helsevesenets utfordringer, sier Normann.
- Hvis det blir regjeringsskifte er Høie selvskreven som ny helseminister. Det kan bli interessant å se på dynamikken mellom Høie og Bjørn-Inge Larsen ved et eventuelt politisk skifte, sier Måseide.
- Høye har sagt at det er morsommere å snakke om å bli helseminister enn å være det. Det kan også synes som om mange i Helse-Norge posisjonerer seg som om han allerede var utnevnt. Sjelden har jeg sett en politiker skolere seg så godt i sitt fagområde på Stortinget, sier Folge.
Høie har vært aktiv i politikken siden han i 1990 ble leder av Rogaland Unge Høyre.
6. BJØRN ERIKSTEIN, administrerende direktør Oslo universitetssykehus
Som administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus, prestisjesykehus nummer 1, kommer Erikstein høyt opp på maktlista.
- Han har vært med i gamet veldig lenge, og var den mektigste ekspedisjonssjefen i HOD. Han konkurrerte i sin tid med Bente Mikkelsen om toppjobben i Helse Sør-Øst. Erikstein kjenner faget, og har gjort en god figur så langt som direktør for OUS. Alt er ikke perfekt, men han har skapt et samarbeid mellom legene og HF-et, sier Normann.
Siden Erikstein er lege, og har mye autoritet, har han blitt lyttet til både av legene selv og av departementet.
- Han er en diplomat, og har klart å bygge tillit, sier Måseide.
- Han har gjort det greit, men nå må han kline til og vise handlekraft! Nå må det skje noen endringer ved Oslo universitetssykehus. Jeg er spent på fortsettelsen, sier Normann. 
Erikstein er utdannet lege og spesialist i onkologi. Han var administrerende direktør i Helse Sør RHF fra 2005 til september 2007.
7.  SIGBJØRN JOHNSEN, finansminister
Dette er mannen som sitter på pengene, slår juryen fast. Hans formelle posisjon bringer han opp på en 7. plass.
- Få, om noen, i regjeringsapparatet har bedre innsikt i interne politiske problemstillinger enn Johnsen, mener Folge. Han omtales som en person med stor personlig integritet og gjennomslagskraft.
- Det kan komme inn så mange gode forslag om endringer som det vil - dersom Sigbjørn Johnsen sier stopp, så blir det ikke noe av. Han har stor makt gjennom bevilgningene til helsevesenet, sier Normann.
Johnsen har vært finansminister i flere perioder. Han satt fra 1990 til 1996, under Gro Harlem Brundtland. Så satte han seg igjen i stolen i finansdepartementet i 2009.
8.  STENER KVINNSLAND, administrerende direktør Helse Bergen 
og styreleder OUS
Kvinnsland har mye makt i en stor geografisk del av landet.
- Han har en sterk dobbeltposisjon. Kvinnsland er løftet fram som den som fikk orden på Helse Bergen. På grunn av sin posisjon her, fikk han jobben som styreleder ved Oslo universitetssykehus. Han har makt i to leire - i de viktigste områdene i Helse-Norge, sier Moe.
Juryen framhever at dette er en mann som ikke er redd for å uttale seg.
- Han har faglig tyngde og blir lyttet til, sier Normann.
- Hans mangeårige nasjonale og internasjonale engasjementer i kreftsaken, har også gitt  han tyngde og gjennomslagskraft, mener Folge.
Kvinnsland var tidligere professor ved Universitetet i Oslo. Han er kreftspesialist med spesialområde brystkreft.
9.  GUNNAR BOVIM, administrerende direktør for Helse Midt-Norge
Bovim har hatt flere viktige maktposisjoner, og vært aktuell for flere andre - en svært kvalifisert person, sier juryen.
- Han har erfaring fra NTNU, og har tatt initiativet til å prøve ut teknologiske nyvinninger i Helse Midt-Norge - som kanskje er det mest moderne RHF-et. Han har vært god på samhandling mellom kommuner og sykehus, og har desentralisert en god del, noe som er svært aktuelt i forbindelse med samhandlingsreformen, sier Normann.
Måseide sier at Bovim ble vurdert som en kandidat til jobben som ny direktør ved Oslo universitetssykehus.  
- Han er også nevnt som en person som kunne blitt ny helsedirektør, sier han.
Bovim er professor i nevrologi, og gikk over i stillingen som administrerende direktør for Helse Midt-Norge i mai 2009 etter å ha vært sykehusdirektør ved St. Olavs hospital siden november 2006.
10.  CAMILLA STOLTENBERG, direktør for Folkehelseinstituttet
- Folkehelseinstituttet som institusjon er svært viktig som premissleverandør. Og så er hun jo søstera til statsministeren, sier Normann.
FHI er en stor institusjon, og råder over en stor pott med midler.
- Stoltenberg er kjent som en dyktig fagperson, og det er ingen stor overraskelse at hun ble ny direktør for Folkehelseinstituttet. Hun er epidemiolog, og har et stort nettverk - det var også hun som i sin tid avdekket Sudbøsaken, sier Måseide.
Hun er en person med stor integritet og klarer seg så absolutt uten å lene seg til sin bror, mener Folge.
Stoltenberg er lege og forsker, og ble direktør i Folkehelseinstituttet 13. august i år. Hun ble ansatt ved FHI i 2001.
11.  BJØRN GULDVOG, konstituert direktør for Helsedirektoratet
- Guldvog representerer kontinuitet, han har vært Bjørn Inge Larsens nestkommanderende i mange år  og har inngående kjennskap til direktoratets historikk, mye erfaring og kunnskap, sier Normann.
- Det blir spennende å følge ansettelsen av ny direktør for Helsedirektoratet. Med Bjørn Guldvog vet man hva man får - og det kan sikkert bli bra. Samtidig har han fått en verdig utfordrer i John-Arne Røttingen, tidligere direktør i Kunnskapssenteret, som kommer fra en periode på Harvard School of Public Health. Røttingen kan nok bidra med nye tanker og perspektiver på utfordringene i norsk helsetjeneste, sier Moe.
Juryen peker i denne sammenhengen på at det er få utskiftninger i direktoratet.
- Det er viktig at man oppfordrer eksterne kandidater fra andre miljøer og med en annen bakgrunn til å søke på lederstillinger i helsebyråkratiet, sier Moe.
Guldvog ble ansatt i Helsedirektoratet i 2002, og ble assisterende direktør i 2004. Han er utdannet lege og har jobbet som fastlege, sykehjemslege og lege i sykehus.
11.  JØRGEN KOSMO, riksrevisor
Kosmo har en sterk rolle, som representant for revisjonssamfunnet - på godt og vondt, slår juryen fast.
- Han er riksrefseren på en rekke samfunnsområder, sier Moe.
- Riksrevisoren sitter på muligheten til å påføre enhver statsråd en alvorlig ripe i lakken, tilføyer Folge.
Kosmo ønsker å gjøre noe med det han mener er en svak eierstyring.
- Han er et friskt pust, og det er viktig at en annen etat enn Helsetilsynet kikker helsevesenet i kortene. Det er nødvendig at noen utenfra også passer på. Han har en sterk stemme og posisjon, sier Normann.
Kosmo er tidligere Stortingspresident og statsråd (Arbeiderpartiet). Siden 2006 har han vært leder av Riksrevisjonen.
13.  HEGE GJESSING, president i Legeforeningen
Gjessing kommer høyt opp på grunn av sin stilling som leder for Legeforeningen.
- Legeforeningen er en sterk fagforening. Den tar hånd om videre- og etterutdanning, og er sterk på forhandlingsarenaen. Gjessing har blant annet vært sterk når det gjelder legers uttalerett, sier Måseide.
Når det gjelder OUS har Aasmund Bredeli og Christian Grimsgaard tatt støyten, mener juryen.
- De to uttrykte tidlig at fusjonen var dømt til å mislykkes. Historien har vist at de hadde rett i sine spådommer. Det underbygges ikke minst av Riksrevisjonens rapport, sier Moe.
Bredeli og Grimsgård havner på henholdsvis 31. og 45.-plass i kåringen.
Folge mener at Gjessing tidlig har markert seg som en profilert leder for legene.
- Det skal bli spennende å følge henne videre, sier hun.
Gjessing er anestesilege, og tidligere leder for Yngre legers forening.
14.  ERNA SOLBERG, partileder Høyre
- Hun er leder for det største opposisjonspartiet. I tillegg kan hun mye om helsetjenestene. Hun viser innsikt og kompetanse, og det er ikke noe slurv når hun uttaler seg, sier Normann.
- Solberg har hatt utspill i mediene om enkelte pasientgrupper. Politikere som engasjerer seg i enkeltsaker uten å diskutere hvilke prioriteringsmessige konsekvenser dette får, blir i hvert fall ikke veldig godt likt hos leger. Dette oppfattes fort som populisme, sier Måseide.
- Solberg er en soleklar statsministerkandidat for en borgerlig regjering og viser allerede statsmannstakter. Hun opptrer samlende og faller ikke lenger for fristelsen til populistiske utspill, sier Folge.
Solberg har mellomfag i sosiologi og sammenlignende politikk, og har også studert sosialøkonomi.
15.  PETTER SCHOU, fylkeslege i Oslo og Akershus
- En frittalende fylkeslege, som har fått en sentral rolle. Det spekuleres i at Schous rapport om Ahus framskyndet tidspunktet for helseministerens avgang, siden Strøm-Erichsen byttet departement rett før rapportens konklusjoner ble kjent. Andre mener dette ikke stemmer. Uansett ble Petter Schou et hett navn i høst, sier Måseide.
- Schou er ikke instruerbar, og er som fylkeslege uavhengig av departementet, sier Normann.
Petter Schou er spesialist i gynekologi. Han er gift med tidligere sosialminister Ingjerd Schou.
15.  STEINAR MADSEN, medisinsk fagdirektør, Statens legemiddelverk
- Han er langt på vei blitt en medie-yndling og er svært positiv og hjelpsom overfor journalister - et godt intervjuobjekt, mener Folge.
- Han har fått en personlig rolle som «Mister Legemidler». Han snakker enkelt så folk forstår det, og uttaler seg med faglig tyngde, sier Måseide.
Normann påpeker at Madsen ikke har noen konkurranse når det gjelder å uttale seg om legemidler.
- Madsen er en god våpendrager for helsemyndighetene, som har gitt SLV oppdraget med å holde prisene på legemider lave. Dermed blir han også en rød klut for legemiddelindustrien. Madsen skal ha for at han er en mann som ikke viker unna for en god debatt med industrien, sier Moe.
Steinar Madsen er spesialist i indremedisin og hjertesykdommer. Han har vært ansatt i Legemiddelverket siden 2000.
17.  GEIR SVERRE BRAUT, konstituert direktør i Statens Helsetilsyn
Braut representerer kontinuiteten i Helsetilsynet.
- Han har også stor gjennomslagskraft i mediene, og mye tyngde, kommenterer Normann.
- Han er langt på vei blitt en medieyndling og er svært positiv og hjelpsom overfor journalister - et godt intervjuobjekt, mener Folge.
Måseide mener Braut har vært noe tilbaketrukket som nestkommanderende i Helsetilsynet.
- Men han har en sterk faglig standing og er en svært ettertraktet foredragsholder. I slike sammenhenger er han gjerne friere enn det som følger strikt av Helsetilsynets rolle, sier han.
Braut er spesialist i samfunnsmedisin, og var fylkeslege i Rogaland fra 1994 til 2001.
Ny direktør i Statens helsetilsyn, Jan Fredrik Andresen, har akkurat begynt og er ikke vurdert i kåringen.
18.  ROAR FLÅTHEN, 
leder i LO
En mann med stor generell makt, som også gjør seg gjeldende på helsefeltet.
- LO som viktig finansiell bidragsyter til venstresidens valgkamp, kan i kraft av sin økonomiske tyngde legge premisser for utviklingen av norsk helsepolitikk, slår Folge fast.
- Mange fagarbeidere ligger inn under LO. Flåthen er sentralt plassert i Arbeiderpartiet, og LO finansierer regjeringen med mange millioner hvert år, tilføyer Normann.
- Regjeringen kan for eksempel ikke endre sykelønnsordningen uten å ha med seg LO på laget, sier Måseide.
Flåthen ble konstituert leder for LO i 2007, og senere formelt valgt samme år.
19.  KARI SØNDERLAND, ekspedisjonssjef i Helse- og omsorgsdepartementet
Sønderland er leder av helserettsavdelingen i departementet.
- Dette er den viktigste avdelingen. Her lages lovene som helsevesenet styres etter. Sønderland er en utrolig fagperson, kompetent og med tyngde, sier Normann.
Det er derfor bevisst at juryen har plassert Sønderland høyest opp av ekspedisjonssjefene i departementet.
- Byråkrater i toppjobber som kan faget sitt og har integritet, får makt. Dette er Sønderland i et nøtteskall, mener Folge.
Flere ekspedisjonssjefer følger nedover listen- den neste er Hans Knut Hauge i budsjett- og økonomiavdelingen, som kommer på plass nummer 21.
19.  STEINAR MARTHINSEN, viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst
Marthinsen får sine maktpoeng for å representere kontinuiteten i Norges største regionale helseforetak. Helse Sør-Øst tilsvarer halve Helse-Norge. Marthinsen har vært direktør i Helse Øst og Helse Sør-Øst siden 2003.
- Etter Mikkelsens avgang, gir vi maktpoeng til Marthinsen som viseadministrerende direktør. Han representerer kontinuiteten, sier Moe.
- Som ansatt direktør i Helse Sør-Øst har han også vært styreleder i store og tunge helseforetak, men Støre har bestemt at disse heretter skal ha eksterne styreledere, påpeker Måseide.
Marthinsen har studert ved BI og Norges Handelshøyskole. Han har også ledelsesutdanning.
Her er hele oversikten over de 100 mektigste i Helse-Norge

Helse-Norges mektigste, Dagens Medisin 21/2012

Powered by Labrador CMS