Foto:

Han er Helse-Norges mektigste

For fjerde gang har Dagens Medisin kåret Bjørn-Inge Larsen til Helse-Norges mektigste.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

HELSE-NORGES MEKTIGSTE 2012

For syvende gang har Dagens Medisin kåret de hundre mektigste i Helse-Norge. Her er artiklene:- En journalistisk kåring- Han er Helse-Norges mektigste- Helse-Norges mektigste: Topp 3- Helse-Norges mektigste: 4. til 20. plass- Helse-Norges mektigste: Topp 100 (PDF)- Helseministre kommer og går, Bjørn-Inge  Larsens maktposisjon består  JURYENS ARBEIDSMETODE

- Den var riktig morsom, humrer påtroppende departementsråd når han mottar tegningen Egil Nyhus har begått i anledning maktkåringen for 2012.
Bjørn-Inge Larsen er for fjerde gang kåret til Helse-Norges mektigste av Dagens Medisin. Han ble kåret til Helse-Norges mektigste også i 2004, 2006 og 2010.
Les mer: Helse-Norges mektigste - en journalistisk kåring
Denne gangen er utmerkelsen ekstra krevende å motta for Larsen. Det sømmer seg nemlig ikke for en toppbyråkrat å være mektigere enn sin egen sjef.
Skal skaffe alternativer
- I min nye jobb skal jeg legge frem alternativer som skal danne grunnlag for de beslutningene som statsråden skal fatte. I det å legge frem alternativer, ligger det selvfølgelig makt. Men - og det har blitt enda klarere for meg i min nye stilling - er det slik at det er statsråden som beslutter og således er mektigst. Jeg skal lede arbeidet i departementet og understøtte statsråden og regjeringen, sier Bjørn-Inge Larsen til Dagens Medisin.
Han beskriver det som et «privilegium» å ha vært helsedirektør i to åremålsperioder, for så å gå direkte over til stillingen som departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).
«Gleder meg»
- Fra å være synlig premissleverandør for Helse-Norge, blir det min oppgave å være daglig leder av HOD. Dette gleder jeg meg til, sier Larsen, som formelt tiltrår 11. januar 2013 - samme dag som dagens departementsråd Anne Karin Lande Hasle fratrer.
- Er det betenkelig at man går direkte fra én mektig stilling til en annen?
- Det er et spørsmål man sikkert kan reflektere rundt. Det å ha en sentral stilling med mye ansvar, gir også mye kompetanse. Jeg har i min nye jobb et ønske om å bruke min erfaring og kompetanse til beste for det samme systemet som jeg har tjent i alle årene som helsedirektør, sier Larsen, som er tydelig på at stillingen som departementsråd er vesentlig annerledes enn jobben som helsedirektør - og at han er bevisst på forskjellene.
Flere har makt
Dagens Medisins maktliste teller 100 navn. Larsen mener makten er langt mer spredt og fordelt på en rekke personer i hele helsetjenesten. Legene har betydelig makt. Mye av utvikling av helsetjenesten skjer ute blant fagmiljøene:
- Det er for eksempel ikke mulig å sitte i HOD og bestemme hvor kreftmedisinen skal være om tre år. Det er langt flere enn de 100 dere har listet opp, som har makt innen medisinen, særlig klinikerne. Det er bra. Leger og andre helsearbeidere skal ha makt og innflytelse. Men den skal være innen de rammene som demokratiet setter for en offentlig helsetjeneste, sier Larsen.  

Her er hele oversikten over de 100 mektigste i Helse-Norge
Helse-Norges mektigste, Dagens Medisin 21/2012

Powered by Labrador CMS