BEKYMRET: – Jeg er bekymret for kvaliteten på legetjenesten i forhold til øyeblikkelig hjelp-sengene, fremholdt NFA-lederen overfor de rundt to hundre deltakerne på mandagens samhandlingskonferanse i Oslo. Foto: Kjell Arne Bakke

Bekymret for fastlegekvaliteten

– Øyeblikkelig-hjelp-senger i kommunene aktualiserer behovet for å stille krav til kvaliteten i fastlegeordningen. Dette gjøres best gjennom spesialisering, mener Marit Hermansen, leder for Norsk forening for allmennmedisin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dagens Medisin møtte lederen av Norsk forening for allmennmedisin (NFA) etter hennes foredrag under heldagsmøtet om helseøkonomi og samhandlingsreformen, som Norsk sykehus- og helsetjenesteforening (NSH) og Helsedirektoratet arrangerte i Oslo mandag.

– Det bør stilles krav om at fastlegene er spesialister eller er under spesialisering. Ved å stille krav til spesialisering, får man samtidig bedret fastlegekvaliteten, sier Marit Hermansen til Dagens Medisin.

Bekymret for ø-hjelpkompetanse
Det nye tilbudet om øyeblikkelig hjelp-senger i kommunene i lys av samhandlingstiltaket om kommunal medfinansiering for utskrivingsklare sykehuspasienter, var blant temaene som ble tatt opp under konferansen.

– Det er bra at pasientene skrives ut fra sykehusene, men blir det gjort på rett tidspunkt? Har vi tenkt på kvaliteten, og klarer vi å gi disse pasientene et tilfredsstillende tilbud? Jeg er bekymret for kvaliteten på legetjenesten i forhold til øyeblikkelig hjelp-sengene, fremholdt NFA-lederen overfor de rundt to hundre deltakerne på konferansen.

Hun viste til myndighetenes veileder om at det skal være lokale øyeblikkelig hjelp-senger, men at det ikke er definert noen kvalitetskrav.

– Hva gjør kommunene hvis de ikke har leger med nok kompetanse, spurte Hermansen.

Vil ha ALIS-stillinger
NFA-lederen viste til spesialisthelsetjenesten.

– Der blir nye leger ansatt i LIS-stillinger med en klar forventning om kvalitet gjennom spesialisering. Også i allmennlegetjenesten må det stilles krav om at legene spesialiserer seg, uttalte Hermansen.

Hun tok til orde for at det etableres hjemler for allmennlege i spesialisering (ALIS).

Vil ha systematisk kvalitetsarbeid
Under konferansen viste hun til Helsedirektoratets forslag om 2700 nye allmennlegestillinger i perioden 2009–2015, altså 450 nye stiller i året.

– Det viktigste nå er kvaliteten i allmennlegetjenesten, og da er det behov for nok fastleger, et obligatorisk krav til spesialitet eller spesialisering og et systematisk kvalitetsarbeid på allmennlegekontorene, påpeker Hermansen overfor Dagens Medisin.

– Hvordan kan kvalitetsarbeidet settes i sentrum på allmennlegekontorene?

– Vi mener at det må etableres et senter for allmennmedisinsk kvalitet – SAK – etter modell av NOKLUS, som har som formål å sikre kvaliteten på laboratorieanalyser, sier Hermansen.

Hun mener at dette bør bli et resultat av samarbeidet mellom Legeforeningen, KS og Staten.

Tok tak i samhandlingsreformen
Heldagsmøtet ble ledet av NSHs styreleder Erik K. Normann, til daglig avdelingsdirektør i Helsedirektoratet. På vegne av arrangørene spurte han hva som er de helseøkonomiske konsekvensene av virkemidlene i samhandlingsreformen, noe Hermansen og de syv andre foredragsholderne bidro til å utdype – hver på sitt vis.

Tirsdag videreførte NSH noen av de samme problemstillingene gjennom en nasjonal konferanse om kommunale akuttsenger og ø-hjelpdøgn i kommunene.

Powered by Labrador CMS