– Bør dobbelsjekke med ny celleprøve

– Alle kvinner med gjentatte celleforandringer og negativ HPV-test bør følges opp med ny celleprøve, også dem som blir sjekket med de testene som i dag brukes i Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft, mener patolog Sveinung Wergeland Sørbye.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

FORTSETTER: – Vi har fortsatt som praksis at kvinner med negativ HPV-test og samtidig ASC-US / LSIL i celleprøven blir fulgt opp med ny celleprøve etter tolv måneder, sier UNN-patolog Sveinung Wergeland Sørbye.

Sørbye, som har vært en av den ikke lenger godkjente RNA-baserte HPV-testen PreTect HPV-Proofers fremste fanebærere, imøtegår uttalelser fra gynekologiprofessor Ole-Erik Iversen.

Professor reagerte på test
Fredag reagerte professoren på at denne HPV-testen fra det norske firmaet NorChip AS trenger et ekstra sikkerhetsnett i form av en ekstra celleprøve etter tolv måneder. 
– Dette er en erkjennelse av at testen ikke kan påvise syv av de tolv kreftfremkallende HPV-typene som WHO anbefaler å teste for, uttalte Iversen til Dagens Medisin.

Professoren mener det er høyst uvanlig å forvente at et nasjonalt program skal tilpasse seg ønskene og anbefalingene fra en kommersiell aktør.

Dette spørsmålet ble på nytt aktuelt etter at Statens helsetilsyn 26. november krevde at kvinner med negativ HPV mRNA test, og som hadde ASC-US eller LSIL i celleprøven, blir forsvarlig fulgt opp av sykehusene.

Dagens Medisin har fulgt konflikten om HPV-tester gjennom en rekke artikler.

Imøtegår gynekolog-uttalelse

Med støtte fra sin sjef, klinikksjef Gry Andersen ved diagnostisk klinikk ved Universitetet Nord-Norge, imøtegår Iversens uttalelse slik overfor Dagens Medisin:

– Vi mener at alle kvinner med gjentatte celleforandringer og negativ HPV-test bør følges opp med ny celleprøve, også ved bruk av en av de HPV-testene som er nevnt i nasjonale algoritmen for Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft, sier Sveinung Wergeland Sørbye til Dagens Medisin.

Han viser til et svarbrev til UNN fra Helsedirektoratet, som 5. juni i år skrev at den nasjonale algoritmen (flytskjemaet) åpner for individuelle vurderinger, og at sykehuset trygt kan anbefale en ekstra cytologisk kontroll av kvinner med gjentatte celleforandringer og negativ HPV-test dersom man finner det nødvendig.

Den norske patologforening har omtalt dette på sine nettsider. 24. juni 2012, etter initiativ fra Sørbye.

Les også: 210 kvinner i kreftfare må dobbelsjekkes

Har byttet test
Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) er ett av de fem sykehusene, som tidligere har benyttet NorChip-testen, men som etter at de nye retningslinjene ble innført fra 1. januar, har byttet til en av de godkjente HPV-testene.

Sørbye understreker at UNN hele tiden har fulgt firmaets anbefaling om at alle kvinner med usikre (ASC-US) eller lavgradige (LSIL) celleforandringer og negativ HPV-test, skal følges opp med ny celleprøve etter tolv måneder.

– Vi har fortsatt som praksis at kvinner med negativ HPV-test og samtidig ASC-US / LSIL i celleprøven blir fulgt opp med ny celleprøve etter tolv måneder. Dette bør gjelde uansett hvilken HPV-test som brukes, mener Sørbye.

Powered by Labrador CMS