– Bør kreftsjekke enda flere kvinner

NorChip-direktøren mener det ville vært uforsvarlig ikke å følge opp de 210 kvinnene med usikre eller lavgradige celleforandringer som sjekket negativt med deres HPV-test. Han hevder flere hundre som er sjekket med andre tester også bør følges opp.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Torsdag skrev Dagens Medisin at Helsetilsynet krever at sykehus som HPV-testet kvinner med omstridt mRNA-test må sjekke dem for kreftforstadier på nytt, og at fem sykehus nå må svare for hva de har gjort med de 210 aktuelle kvinnene.

NorChip-direktøren sier seg glad for at Statens helsetilsyn konkluderer med at kvinner som har usikre (ASC-US) eller lavgradige (LSIL) forandringer i celleprøven og negativ HPV-test skal følges opp.

– Det ville vært medisinsk uforsvarlig ikke å følge opp disse kvinnene fordi de har for høy risiko for alvorlige celleforandringer eller kreft til å bli tilbakeført til tre-årig screeningintervaller, sier Geir Morland til Dagens Medisin.

– Tilsvarende risiko for DNA-tester
Geir Morland mener at konklusjonen til Statens helsetilsyn må bety at kvinner som har testet negativt for humant papillomavirus (HPV) med helsemyndighetenes gullstandardtest – DNA-testen hybrid capture 2 (hc2) – også må følges opp med ny prøve.

– Tallene som ligger til grunn for Kreftregisterets evalueringsrapport fra desember 2011 viser at også disse kvinnene har tilsvarende risiko for alvorlige celleforandringer eller kreft, mener direktøren.

Han hevder at det totalt dreier seg om mange hundre kvinner som har fått falskt negativt prøvesvar med DNA-testen.

– Uvitende om egen kreftrisiko
NorChip-direktøren viser til at Helsedirektoratet og Kreftregisteret siden slutten av 2011 har vært klar over at mange hundre kvinner er uvitende om at de har en høy kreftrisiko. I Dagens Medisin 4/2012 viste han til tall fra Kreftregisteret om at dette da dreide seg om 988 kvinner.

– Det er alvorlig at offentlige myndigheter lar et betydelig antall kvinner forbli uvitende om at de har høy kreftrisiko og ikke kaller disse kvinnene inn til ny prøve, slik at de får en forsvarlig oppfølging. Myndighetene vet at det finnes kvinner med livmorhalskreft i denne gruppen kvinner, som har fått et falskt negativt testresultat med hc2.

Hevder retningslinjer utelukker ny prøve
Morland påpeker at Helsedirektoratets nye nasjonale retningslinjer innebærer at kvinner med ASC-US eller LSIL i celleprøven og negativ HPV-test ikke skal følges opp med ny prøve.

– De nye nasjonale retningslinjene fører dermed til at hundrevis av kvinner i Norge risikerer å få et falskt negativt testresultat med DNA-testen hc2. Dette kan bety at deres kreftutvikling eller kreft ikke blir oppdaget før den har fått utvikle seg i ytterligere tre år, fordi kvinnene feilaktig blir tilbakeført til tre-årig screening.

– Gynekologenes påstand tilbakevist
Helsetilsynet konkluderte også med at man ikke har funnet at noen sykehus i dag har rutiner og anbefalinger knyttet til HPV-tester i Masseundersøkelsen for livmorhalskreft som er i strid med forsvarlighetskravet i lov om spesialisthelsetjenesten.

– NorChip er glad for at Statens helsetilsyn konkluderer med at ingen av sykehusene som har benyttet NorChips test i sekundærscreening har handlet uforsvarlig. Påstanden om uforsvarlighet fra Norsk gynekologisk forening er dermed tilbakevist av Statens helsetilsyn, mener Geir Morland.

Glad for at tilsynet støtter ny celleprøve
Han forteller at NorChip siden før 1. juli 2005 har anbefalt at en negativ HPV-test med PreTect HPV-Proofer skal følges opp med en ny celleprøve, når kvinnen får påvist ASC-US eller LSIL i celleprøven.

– De skal derfor ikke tilbakeføres til tre-årig screening. Dette støttes nå av Statens helsetilsyn, selv om både Helsedirektoratet og Kreftregisteret siden 2010 har motarbeidet en slik oppfølging, fremholder NorChip-direktøren.

Sykehusene har fulgt vår anbefaling
Morland gjør et poeng av at Kreftregisteret først våren 2012 gav beskjed til sykehusene om at en slik oppfølging med celleprøve må gjennomføres.

– Statens helsetilsyn har funnet at sykehusene i overveiende grad har fulgt NorChips anbefaling. Dette har ifølge Kreftregisteret medført at det i begynnelsen av 2012 bare var 234 kvinner som ennå ikke var fulgt opp med ny celleprøve. De fleste av disse var imidlertid allerede under oppfølging fra sykehusene, i henhold til NorChips anbefaling, sier Geir Morland.

Ifølge Gry Baadstrand Skare var antallet i høst nede i 210.

Under stadig sterkere press
NorChips HPV-test PreTect HPV-Proofer er de siste årene satt under stadig sterkere press, og 1. januar var det i praksis slutt for denne testen her i Norge etter at helsemyndighetene utelukket deres mRNA-baserte test fra Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft.

Geir Morland har holdt fanen høyt i konflikten om DNA- og RNA-baserte tester, og har forsvart firmaets test gjennom debattinnlegg og diskusjoner med gynekologer og representanter for helsemyndighetene i Dagens Medisin.

Han står fortsatt på barrikadene for firmaets HPV-test, som i Danmark fortsatt brukes til å teste kvinner med usikre og lavgradige celleforandinger, men her hjemme snører nettet seg sammen.

Har stevnet staten
Geir Morland og NorChip har imidlertid ikke gitt opp og har stevnet staten ved Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) for Oslo tingrett.

I stevningen påstår firmaet at endringene i poliklinikk- og laboratorieforskriftene, som utelukket deres HPV-test fra screeningen, kjennes ugyldig, og at staten dømmes til å betale erstatning og saksomkostninger. Rettsaken starter 25. februar og varer til 8. mars.

I den anledning har Helsedirektoratet og Kreftregisteret stoppet dialogen med firmaet og overlater til regjeringsadvokaten å kommunisere med NorChip.

Kreftregisteret har ingen kommentar
Dagens Medisin har bedt om en kommentar fra Kreftregisteret på påstandene som NorChip-direktøren kommer med, men det ønsker man ikke.

Vi har ingen kommentarer, skriver informasjonsleder Tor Johnsen i en epost til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS