Legeliv: Sykehjemsleger - og fagutvikling

- Når det blir vanskelig, har ikke sykehjemsleger tilstedeværende kolleger å lene seg på.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Pernille Bruusgaard, frilans sykehjemslege og skribent
Det er gøy at stadig flere leger velger å jobbe i større og fulle stillinger i sykehjem. Mange ønsker denne utviklingen. Vi vet ikke hvem, og hvor mange, leger som jobber i sykehjem ettersom de er organisert i ulike yrkes- og spesialforeninger under Den norske legeforeningen.
Legeforeningen anbefaler at én lege har ansvar for maksimalt 90 sykehjemspasienter. Med 41.000 sykehjemsplasser medfører dette et minimum på 455 legeårsverk i norske sykehjem. I tillegg anbefaler Legeforeningen at sykehjemslegen har ansvar for vesentlig færre korttids-, rehabiliterings-, demens- og palliative pasienter - pasientgrupper som er økende.
HVERDAGEN. Samhandlingsreformen pålegger sykehjemmene å behandle og ivareta en stadig sykere og mer kompleks pasientgruppe - og deres pårørende. Mer enn 80 prosent av pasientene har demens. Dette krever flere tilstedeværende, kompetente og interesserte leger som, utover det individrettete pasientarbeidet, også deltar organisatorisk i forhold til fag- og kvalitetsutvikling i sykehjemmet.
Det kreves kun medisinsk embetseksamen for å være sykehjemslege. Selv om vi oftest jobber alene, har vi verken rett til opplæring, veiledning eller kurs. Hver dag utreder og behandler vi en skrøpelig pasientgruppe med sammensatte symptombilder og sykdommer fra alle organsystemer. Behandling av den ene sykdommen kan forverre den andre.
Retningslinjer for behandling av hver enkelt sykdom må tilpasses hver pasient individuelt. Vi vet at polyfarmasi medfører uønskede interaksjoner og bivirkninger, mens pasientene i sykehjem kommer med stadig lengre medisinlister tross nylige innleggelser i geriatriske spesialavdelinger. I tillegg tar sykehjemslegen viktige og vanskelige etiske avgjørelser for pasientene i livets slutt.
ANSVARET. Sykehjemsmedisinen tilhører primærmedisinen. Den skiller seg vesentlig fra sykehusgeriatrien ved å ha fokus på funksjon, trivsel og forventet levetid, oppfølging over tid, og å ha døden som en integrert del av hverdagen. Sykehjemslegens hverdag skiller seg fra både fastlegens- og geriaterens arbeidsmetoder. Sykehjemslegen jobber tverrfaglig i en institusjon der de ofte har medisinskfaglig aleneansvar. Målet er at pasientene skal få en best mulig siste del av livet og en verdig død.
Det hviler et stort ansvar på sykehjemslegen, og når det blir vanskelig, har vi ingen tilstedeværende kolleger å lene oss på. Tilfeldige hjelpsomme spesialister kan støtte og bidra med sin kompetanse, men de ser ikke pasienten eller utfordringene der vi er.
SAMLET KOMPETANSE. Når det gjelder rettigheter om lønns- og arbeidsforhold er det ikke lett å få råd. Derfor stiftet vi Norsk forening for sykehjemsmedisin i 2011.
Vi sykehjemsleger må samle oss og støtte hverandre. Vi må samle sykehjemslegenes erfaringer, kompetanse og engasjement. Når vi jobber alene, er det viktig å møte kolleger for gjensidig inspirasjon, informasjon og diskusjon.
Sammen vil vi være innovative premissleverandører for morgendagens sykehjemslegetjenester.
NETTVERK. Det er vi som skal definere vårt fag og dets kjerneoppgaver. Vi skal sette sykehjemsmedisinske problemstillinger på dagsordenen og delta i samfunnsdebatter.
Ved bruk av sosiale medier vil vi skape arenaer for samarbeid mellom leger og andre som jobber med eller har interesse for sykehjemsmedisin. Facebook-siden til Norsk forening for sykehjemsmedisin er åpen for alle som interesserer seg for behandlingstilbudet vi gir til de gamle og døende pasientene i livets siste fase.
Meld deg på og kom gjerne med innspill!
INN I FREMTIDEN. Kurs i sykehjemsmedisin bør koordineres og retningslinjer bør diskuteres. Vi trenger sykehjemsleger på full tid i de største sykehjemmene som kan drive fagutvikling og forskning, også til nytte for deltids legene i de mindre sykehjemmene. Disse fulltids-sykehjemslegene må inkluderes i det medisinske spesialistsystemet slik at det å jobbe full tid i sykehjem, ikke blir en blindvei for legenes karriere.
Vi trenger rett til faglig veiledning og utvikling for å sikre den skjøre pasientgruppen og deres pårørende legetjenester av topp kvalitet. Vi ønsker å inspirere og rekruttere yngre leger til sykehjemsmedisinen - som et fremtidsrettet, spennende og meningsfullt fag.
Vi sykehjemsleger trenger å samles for å oppleve en felles faglig tilhørighet.
Legeliv, Dagens Medisin 20/2012

Powered by Labrador CMS