Vil trekke lærdom av Oslo-omstillingen

Dagens ledelse i Helse Sør-Øst vil trekke lærdom av omstillingen av Oslo-sykehusene. Ledelsen vil nå gjøre hva den kan for å kompensere for de svakhetene som Riksrevisjonen påpeker i sin nye rapport.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Under en pressekonferanse tirsdag uttalte riksrevisor Jørgen Kosmo at han var skuffet over at toppledelsen i departementet og Helse Sør-Øst var klar over risikoen med å slå sammen Oslo-sykehusene uten at man tok hensyn til det.

Riksrevisoren mener at dette er alvorlig, og at det har gått utover pasientene og personalet. Uttalelsene falt i kjølvannet av Riksrevisjonens rapport som da ble offentliggjort.

– Vi vil trekke lærdom av kritikken og gjøre hva vi kan for å kompensere for de svakhetene som er påvist, sier konstituert administrerende direktør Peder Olsen i Helse Sør-Øst til Dagens Medisin.

Gikk for fort
– Hvilken lærdom trekker dere av OUS-prosessen?

– Man trenger bedre tid for å gjennomføre en slik prosess enn det som var tilfellet under denne omstillingen, så vi har noe å lære både når det gjelder framdrift og tempo i slike prosesser, svarer Olsen.

Han tok midlertidig tok over Helse-Sørøst-skuta, da Bente Mikkelsen nylig trakk seg til fordel for en toppjobb i Verdens helseorganisasjon.

Peder Olsen sier at ledelsen i Helse Sør-Øst har lest Riksrevisjonens rapport med det alvor den fortjener. Over 25 sider tar Riksrevisjonen et dypdykk ned i den største sykehusomstillingen i Norge og kommer med en rekke kritiske kommentar.

For mye på én gang
Under offentliggjøringen av rapporten uttalte Kosmo at sykehuseierne burde tatt større hensyn til at sykehusene var lokalisert på ulike steder i byen og at de hadde ulik infrastruktur, ikke minst forskjellig IKT-systemer.

– Hva vil du trekke frem som mest utfordrende ved sykehusfusjonen?

– Den var svært komplisert, og bestod av flere vesentlige prosesser samtidig. Ikke bare skulle sykehusene samlokaliseres, de ansatte skulle også få nye ledere. Dette skjedde i en situasjon med et underskudd som skulle kompenseres med kostnadskutt.

– Klokt å styrke ledelsen
– Hvilke initiativ vil dere nå ta for å følge opp riksrevisjonens kritikk?

– Vi har en løpende dialog med Oslo universitetssykehus, som blant annet er opptatt av å styrke den interne lederlinjen. Det tror vi er klokt, svarer Peder Olsen.

Powered by Labrador CMS