Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Omstillingskritiker ble endelig hørt

Legeforeningens foretakstillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus, Aasmund Bredeli, har måttet tåle mye kjeft for sitt engasjement i sykehusomstillingen i Oslo, men nå har hans synspunkter fått gehør – av Riksrevisjonen.

Publisert: 2012-11-27 — 16.49 (Oppdatert: 2015-05-21 — 11.45)
Denne artikkelen er over syv år gammel.
HAR SAGT FRA: – Vi har i flere år varslet om alvorlige konsekvenser for pasienttilbudet – i linjen og etterhvert utad – uten at det har fått andre konsekvenser enn at vi har blitt beskyldt for svartmaling og for å ha andre motiver, sier Aasmund Bredeli. Foto: Kjell Arne Bakke

Som foretakstillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus har Bredeli i lang tid advart mot konsekvensene av sykehusfusjonen i Oslo, fra fire til ett sykehus. I Riksrevisjonens nye rapport får han oppreisning.

– Legeforeningen er glad for at Riksrevisjonen, som en offentlig uavhengig instans, nå beskriver disse konsekvensene. Vi er glad for at helseministeren også erkjenner problemene, sier Aasmund Bredeli til Dagens Medisin.

Har påpekt en rekke svakheter
Sammen med ikke minst lege- og sykepleierkolleger i tillitsvalgtappratet har han stått på barrikadene under omstillingen av Oslo universitetssykehus. De har påpekt en rekke svakheter og utfordringer som måtte løses i den store omstillingsprosessen, som har skjedd uten tilførsel av ekstra midler og parallelt med den daglige driften.

– Vi har i flere år varslet om alvorlige konsekvenser for pasienttilbudet – i linjen og etter hvert utad – uten at det har fått andre konsekvenser enn at vi har blitt beskyldt for svartmaling og for å ha andre motiver. Det har vært et sterkt press om at vi skal beholde taushet om de konsekvenser vi nå ser, og som Riksrevisjonen påpeker, sier han videre.

– Blir ikke hørt
Bredeli forteller at de ansatte ikke blir hørt av eier og politikere, selv når de gir eksempler på hvordan beslutninger virker inn på sykehustilbudet til befolkningen.

– De som er ansvarlige for beslutningene, ikke bare «overhører» varslingen, men forteller at alt er bedre enn tidligere og underbygger påstanden med konstruert statistikk. Denne tildekkingen av problemene som oppstår er alvorlig for befolkningen og for demokratiske beslutningsprosesser. Noen må ta ansvar også for de direkte konsekvensene som beslutningene har fått for enkelte pasienter, sier han.

– Verre i dag
Ifølge Bredeli er situasjonen i Oslo-sykehusene langt vanskeligere og mer uforutsigbar i dag enn før sykehusfusjonen. Han hevder at det aller meste er uavklart både i nå-situasjonen og for fremtiden.

– Vi mener det ikke er noen vei utenom en prosess der fokus må være reell stedlig ledelse ved Oslo-sykehusene - for å koordinere driften på en best mulig måte, sier han til Dagens Medisin.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!