– Kost-nyttevurderinger i startfasen

Legemiddelverket har ikke foretatt en kost-nyttevurdering av et prostatakreft-legemiddel fra Sanofi, fordi man foreløpig bare har ressurser til å prioritere legemidler med potensielt stor omsetning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Mandag skrev Dagens Medisin at legemiddelfirmaet Sanofi reagerer på at det tar så lang tid å få kost-nyttevurdert deres prostatakreft-legemiddel i forbindelse med arbeidet med Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for diagnostikk, behandling og oppfølging av prostatakreft, utgitt av direktoratet i oktober 2012.

I Helsedirektoratet fikk vi opplyst at direktoratet, etter at ekspertgruppen var ferdig med sitt arbeid, ba Statens Legemiddelverk om å foreta en kost-nyttevurdering av cabazitaxel (Jevatel).

Tviler på kostnadseffektiviteten
– Vil cabazitaxel være kostnadseffektivt?

– Nå som vi nettopp har avslått refusjonssøknaden om abirateron fordi legemidlet ikke er kostnadseffektivt, er det stor sannsynlighet for at heller ikke cabazitaxel er det. Vi kjenner prisen og effekten på cabazitaxel, og ut ifra dette, har vi gjort en skjønnsmessig vurdering om at cabazitaxel ikke er kostnadseffektivt, svarer seksjonssjef Kristin Helene Svanqvist i Legemiddelverkets Avdeling for legemiddeløkonomi.

Svanqvist påpeker at kostnadseffektiviteten trolig er enda dårligere for cabazitaxel enn for abirateron.  Hun tar imidlertid forbehold om at Legemiddelverket kun har sett på legemiddelkostnader og effektdokumentasjon for cabazitaxel.

– Skyldes knappe ressurser
– Hva sier du til Sanofis kritikk?

– Vi har ikke foretatt en kost-nyttevurdering av cabazitaxel på grunn av knappe ressurser til vurdering av sykehuslegemidler i oppstartsfasen. Foreløpig har vi bare hatt kapasitet til å prioritere to legemidler som potensielt kan få stor omsetning. I denne situasjonen valgte vi, etter innspill fra ekspertgruppen, Helsedirektoratet og klinikere, ut to viktige kreftlegemidler. Vi har derfor ikke hatt kapasitet til å se på cabazitaxel, svarer Svanqvist.

Hun forteller at Legemiddelverket nå vil drøfte saken med Sanofi i lys av beslutningen om blåreseptavslaget på abirateron (Zytiga), som Dagens Medisin skrev om mandag.

Les også: Mener at prisen på prostatamiddel er moderat

Regner med flere vurderinger neste år
Kristin Helene Svanqvist regner med at Legemiddelverket kan foreta fem slike vurderinger neste år, da det er foreslått å styrke dette arbeidet i statsbudsjettet for 2013.

– I samarbeid med de regionale helseforetakene, Helsedirektoratet og Kunnskapssenteret arbeider vi med å etablere et system for å vurdere innføring av ny teknologi i spesialisthelsetjenesten, for eksempel kostbare legemidler. De to kost-nyttevurderingene vi har prioritert utenom blåreseptordningen i år, omfattet føflekklegemiddelet ipilimumab (Yervoy) og bevacizumab (Avastin), sier Svanqvist videre til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS