Blåresept-avslag for prostatamiddel

Statens legemiddelverk mener at et legemiddel som brukes ved andrelinjebehandling ved avansert prostatakreft er for dyrt og avslår refusjon.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Legemiddelfirmaet Janssen søkte om å få abirateronacetat (Zytiga) på blå resept, men har nå fått avslag fra Statens legemiddelverk (Legemiddelverket) fordi det er for dyrt.

– Vi mener at kostnadene på 800.000–900.000 kroner for ett kvalitetsjustert leveår er for høyt. Dette anser vi som mye høyere enn de andre legemidlene i blåreseptordningen, sier seksjonssjef Kristin Helene Svanqvist i Legemiddelverkets Avdeling for legemiddeløkonomi til Dagens Medisin.

– Kostnadene står ikke i forhold til nytten
Janssen fikk dermed ikke innvilget søknaden om generell refusjon etter folketrydlovens paragraf 5–14 for abirateronacetat. Ifølge Legemiddelverket har firmaet ikke vist at kostnadene ved bruk av legemiddelet står i et rimelig forhold til nytten av behandlingen.

Legemiddelverket tar utgangspunkt i dagens priser og konkluderer med at det ikke er sannsynlighetsovervekt for at andrelinjebehandling med dette legemiddelet – hos tidligere docetaksel-behandlede pasienter med kastrasjonsresistent prostata kreft – oppfyller kriterier for forhåndsgodkjent refusjon.

Janssen har imidlertid oppfylt kriteriene for alvorlighet og dokumentert effekt i den relevante pasientgruppen, ifølge Legemiddelverket.

– Prednisolon mest relevant
Statens legemiddelverk kom frem til at prednisolon, i dagens refusjonssammenheng, fortsatt er den mest relevante andrelinje alternativbehandlingen av pasienter med kastraksjonsresistens prostatakreft.

Abirateronacetat vil derfor fortsatt bli refundert på individuell refusjon etter folketrygdlovens paragraf 3a. Medikamentet ble markedsført i 2011 i Norge til bruk som andrelinjebehandling av voksne menn med metastaserende kastrasjonsresistent prostatakreft med sykdomsprogresjon under, eller etter docetakselbasert kjemopterapi.

Legemidlet virker ved å hemme produksjon av testosteron, som stimulerer veksten av prostatakreft. Det er det første som hemmer produksjon av testosteron både i testiklene, binyrene og i svulsten, ifølge Legemiddelverket.

For dyrt også for svenskene
Nylig meldte svenske Dagen Medicin at Landstinget Blekinge har besluttet at dette kreftlegemidlet ikke skal forskrives til nye pasienter fordi det er for dyrt. Tidligere i år anbefalte Sveriges Kommuner og Landsting (SKL) at man ikke bør bruke dette legemidlet fordi selskapet ikke har gått med på å senke prisene.

Ifølge Bengt Wittesjö, förvaltningschef i Landstinget Blekinge, er det en grense for hvor mye penger man kan bruke. Landstingets ressurser er begrensede, og man venter derfor på at legemiddelselskapet skal senke prisene.

Powered by Labrador CMS