Brøt taushetsplikten på legeforum

En lege sendte taushetsbelagte pasientopplysninger ut på legenes nettforum Eyr i stedet for direkte til en kollegas mailadresse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En fastlege sendte nylig en forespørsel til kolleger om noen «hadde erfaringer som ikke egner seg for Eyr, men som kunne formidles til undertegnede» i forbindelse med oppfølgingen av personer som direkte eller indirekte var rammet av 22. juli tragedien.
Legen ønsket kollegers erfaringer, av «mer generell karakter som ikke bryter med hensynet til diskresjon». Bakgrunnen for oppfordringen var i første omgang å få et bredere grunnlag å uttale seg på når temaet kommer opp.
En navngitt kollega sendte sine erfaringer, med pasientbeskrivelser som gjorde det mulig å identifisere pasientene, ut på Eyr. Kort tid etterpå ble det klart at legen hadde feilsendt mailen til Eyr, og at mailen var tenkt sendt direkte til kollegaens epostadresse.
Diskusjonsforumet, som primært er for allmennleger, er offentlig ved at blant andre pasienter også kan registrere seg som brukere. I dag er det 2040 påmeldte epostadresser.
Mail ikke sikkert
Avdelingsdirektør Gorm Grammeltvedt i Statens helsetilsyn sier det er sjelden Helsetilsynet får saker hvor taushetsplikten er brutt ved deling via mail eller på nett.
– Taushetsbelagt informasjon skal skje på en sikker måte. I forhold til håndtering av taushetsbelagt pasientinformasjon, har den enkelte lege ansvar for ikke å dele slike opplysninger. Slik deling er lov bare med samtykke fra pasienten eller i forbindelse med oppfølging og behandling av pasienten, sier Grammeltvedt til Dagens Medisin og viser til helsepersonelloven, kapittel fem om taushetsplikt og opplysningsrett.
Han understreker viktigheten av forsiktighet ved deling av taushetsbelagt informasjon.
– Det å sende slik informasjon på mail er ikke en sikker måte, fastslår Grammeltvedt.
Dypt ulykkelig
Dagens Medisin har snakket med legen som feilsendte eposten.
– Dette var en stor feil fra min side. Jeg er dypt ulykkelig. Det har vært en forferdelig og vond opplevelse. Jeg var helt knust og sov ikke den påfølgende natten, sier legen til Dagens Medisin.
– Hvordan kunne det skje?
– Det var meningen å sende en mail direkte til kollegaen, og jeg skjønner faktisk ikke hvordan jeg klarte dette.
Har kontaktet pasientene
Legen forteller at de som ble omtalt, er kontaktet.
– Jeg har kontaktet de impliserte pasientene.
I ettertid har legen hatt diskusjoner på legesenteret om problemstillingen. Legen ser helt klart, det Statens helsetilsyn også presiserer, at epost ikke er en sikker kommunikasjonskanal.
– Jeg antok at det var trygt å sende på epost. Vi ser at risikoen ved bruk av elektroniske medier er større enn vi har trodd og at slik informasjon bør sendes pr brev.
Tar selvkritikk
Legen bemerker at erfaringen som lege for pasienter etter 22. juli var sendt i beste hensikt for å dele med en kollega.
– Det er viktig å dele slik informasjon.
– Ifølge Helsetilsynet er det heller ikke lov å dele taushetsbelagt pasientinformasjon med en kollega, uavhengig av hvordan opplysningene håndteres. Var du klar over det?
– Da jeg sendte dette, og trodde jeg sendte det direkte til min kollegas epostadresse, mente jeg at pasientene ikke var mulig å identifisere. I ettertid ser jeg at de ikke var anonymisert tilstrekkelig, vedgår legen. Generelt synes jeg det er behov for konkrete presiseringer av hvordan slik informasjon kan deles uten å være brudd på taushetsplikten, sier fastlegen.
Et tydelig brudd
Det er ikke forhåndskontroll av innleggene på Eyr, og avsender er ansvarlig for å be om at et innlegg blir slettet. Etter noen timer, ble det omtalte innlegget slettet.
Administrator for Eyr-epostlisten, professor Hogne Sandvik sier til Dagens Medisin at det alltid vil ta noe tid å fjerne innlegg.
- Vi er avhengig av IT-personell på universitetet, så det vil alltid gå noen timer, men skaden er skjedd idet innlegget blir sendt. Arkivet i Eyr er bare tilgjengelig for medlemmer, så selv om det tar timer før et innlegg blir slettet, er det ikke flere som får tilgang. Men skaden er jo allerede skjedd, sier Sandvik og legger til at innlegges måtte fjernes i to runder fordi det opprinnelige innlegget hang med kommentarer til saken etter første sletting.
- Hvor ofte skjer det at dere må slett innlegg på grunn av brudd på taushetsplikten?
- Jeg har ikke tall på det, men det er sjelden. Det har gått år mellom hver gang. Det omtalte eksemplet er det tydeligste bruddet på taushetsplikt som har vært på Eyr, svarer Sandvik.
Bør be om samtykke
På Eyr sin informasjonsside står det at kasuistikker er nyttige utgangspunkt for kliniske diskusjoner, men at siden Eyr er et åpent forum og kan leses av hvem som helst, må sykehistorier anonymiseres og/eller omskrives slik at det ikke er mulig å identifisere vedkommende som beskrives.
For leger i små kommuner kan det være vanskelig, og en løsning kan være å sende kasuistikken til en kollega plassert i en stor kommune, og at denne videresender til Eyr. Helsedirektoratet anbefaler for øvrig at man uansett innhenter samtykke fra pasienten, melder Eyr.

Powered by Labrador CMS