Lokker allmennleger med høyere lønn

I Blekinge i Sverige håper man på at noen tusenlapper mer i måneden skal få de ferske spesialistene i allmennmedisin til å bli.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I landstinget Blekinge i Sverige fikk distriktslegene nylig 4,4 prosent lønnsøkning i årets lønnsoppgjør.
Utfordrende etablering
Med enn lønnsøkning på 5000 kroner i måneden håper Blekinge å få beholde sine ferske spesialister i allmennmedisin.

Legene i Blekinge fikk totalt sett  en lønnsøkning på 2,6 prosent. Grunnen til at distriktslegene fikk en større lønnsøkning er at Blekinge har sett at denne gruppen av leger har gått ned i lønn sammenlignet med andre landsting.
Les mer: Ønsker fastlønn til nye leger
I Norge har unge leger har store utfordringer når de skal etablere seg som selvstendig næringsdrivende - og må betale opptil én million kroner for en legepraksis.
En studie NTNU nylig utførte, viser at hver fjerde medisinstudent som uteksamineres fra norske universiteter, velger allmennmedisin.
Konkurransedyktige betingelser
–  At et län som har sakket akterut lønnsmessig har fått rekrutteringsvansker, burde ikke overraske, sier leder i Allmennlegeforeningen Trond Egil Hansen, som presiserer at problemstillingen eller løsningen fra Sverige ikke er direkte overførbar til Norge.
Sverige har ingen fastlegeordning, og hvert enkelt län står ganske fritt med hvordan de innretter allmennlegetilbudet.
Hansen sier det i Norge er viktig å tilby konkurransedyktige økonomiske betingelser for å rekruttere fastleger.
– Siden fastlegene er næringsdrivende, må legens utkomme dessuten være høy nok til å kompensere for manglende sosiale rettigheter som sykelønn og pensjon. Særlig det siste ser vi ofte at det er mangelfull forståelse for, sier Hansen.
Bekymringsfullt
– Utviklingen i Norge er bekymringsfull fordi utgiftene i fastlegepraksis de siste årene har økt vesentlig mer enn forutsatt. Særlig fastlegenes IKT-utgifter har økt mye, i stor grad som konsekvens av stadig nye myndighetskrav - uten at dette har vært lagt til grunn og kompensert ved takstforhandlingene, sier han.
– Det gjelder naturligvis overalt at rekruttering til et fagområde og en arbeidsform påvirkes av hvilke økonomiske betingelser som tilbys, sammenlignet med alternative valg, sier Hansen.

Powered by Labrador CMS