– Biobytte åpner bare for muligheten

Gastroenterolog Jørgen Jahnsen ved Oslo universitetssykehus stiller seg midt imellom Legemiddelverket og LMI i spørsmålet om bytte av biologiske legemidler. – Forslaget åpner bare for muligheten til å bytte. Å gjøre det, er en annen sak, mener han.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Legemiddelverket åpner for bytte av biotilsvarende legemidler på apoteket. Norge vil i så fall bli nesten alene om en slik lov i Europa.

Seksjonsoverlege Jørgen Jahnsen holdt foredrag om biologiske legemidler under Farmasidagene nylig.

Klinikeren arbeider daglig med biologiske legemidler ved Chrohns sykdom og ulcerøs kolitt, der disse medisinene har fått en naturlig plass i den betennelsesdempende behandlingen.

Kritisk til switching
Overlegen er svært skeptisk til å switche mellom ulike biologiske legemidler hos pasienter som er under behandling, ikke minst på grunn av faren for immunologiske reaksjoner.

– Det er mye vi ikke vet om biologisk bytte, så inntil vi får flere forskningsresultater stiller jeg meg meget skeptisk til konkret bytting, sier Jahnsen.

Overlegen ser imidlertid ikke det store problemet med Legemiddelverkets forslag. Han har studert forslaget, som han mener bare åpner for muligheten til å bytte fra et originalt biologisk legemiddel til et biotilsvarende.

– Å faktisk gjøre et slikt bytte kan imidlertid ha meget uheldige konsekvenser for den enkelte pasient, så dette krever at helsemyndighetene behandler slike spørsmål grundig basert på solid og nødvendig forskning, sier han til Dagens Medisin.

Stiller seg i midten
Jørgen Jahnsen stiller seg midt mellom Legemiddelverket og industrien i dette spørsmålet. Han skjønner den delen av industriens argumentasjon som gjelder faren for immunreaksjoner, og han forstår Legemiddelverkets økonomiske fokus.

– Det er klart at det økonomiske spiller en stor rolle her, ettersom slike legemidler årlig koster det norske samfunnet halvannen milliard kroner. På den annen side frykter firmaene for inntektene sine når patentene går ut og de kan bli utsatt for konkurranse, er hans analyse.

– Trenger mer forskning
Klinikeren stiller seg i utgangspunktet positiv til bytte av biologiske legemidler av hensyn til det økonomiske aspektet, men som han raskt legger til:

– Det må ikke skje før det er dokumentert at det det trygt. For å avklare det trenger vi mer forskning, understreker han overfor Dagens Medisin.

Interessekonflikter:
Jørgen Jahnsen har oppgitt følgende interessekonflikter i dette spørsmålet:

  • Deltatt i rådgivningsgrupper for Abbott og MSD.
  • Holdt flere foredrag om biologisk behandling av inflammatorisk tarmsykdom som har vært honorert av Abbott og MSD.
  • Aktiv forskning knyttet til Humira og Remicade.
  • Tidligere deltatt på internasjonale møter og kongresser sponset av Abbott og MSD.
  • Deltatt i LIS-arbeid om biologiske legemidler som representant for Norsk gastroenterologisk forening.
  • Deltatt i arbeidet om nasjonale retningslinjer for bruk av biologiske legemidler utgitt av Helsedirektoratet.
Powered by Labrador CMS