Ringerunde halverte ventelisten

Ortopedisk avdeling ved Oslo universitetssykehus rydder opp i ventelister. En ringerunde til pasienter førte til en halvering av listen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I alt 1173 pasienter uten rett til prioritert helsehjelp har ventet i over ett år på time ved Ortopedisk avdeling på Oslo universitetssykehus (OUS).
En ringerunde har ført til at antallet som står som langtidsventende så langt er redusert med halvparten.
– Dette er pasienter som enten er blitt bedre eller har fått hjelp et annet sted, opplyser kvalitetsrådgiver Bente Børsum Bru ved Klinikk for kirurgi og nevrofag ved OUS til Dagens Medisin.
Må få reelle tall
Nå er alle pasientene kontaktet. Så langt har 595 pasienter, som enten er oppringt eller som har fått brev, svart at de ikke lenger ønsker å stå på en liste.
Drøyt 300 har bekreftet at de fortsatt ønsker å stå på listen. Mange vurderer å kontakte fritt sykehusvalg eller fastlege før de eventuelt kan strykes på ventelisten, ifølge Børsum Bru. 
Fremdeles gjenstår det å få kontakt med flere hundre pasienter, og målet er å være i havn innen jul.
– Vi må sikre at langtidsventende uten rett til prioritert helsehjelp, fortsatt er reelle ventende og at det antallet som rapporteres som ventende er korrekt, sier Børsum Bru til Dagens Medisin.
Rydding og dugnadsarbeid
Det er sekretærene ved Ortopedisk poliklinikk som har ringt opp pasienter. De som ikke svarer, får tilsendt brev, og skal ringes opp på nytt hvis responsen uteblir.
– Vil dere finne frem til systemer som gjør det lettere å holde kontinuerlig oversikt over reelle ventende?
– Ja, det vil vi. Det vi har gjort nå er rydding og dugnadsarbeid, og målet er å kunne overvåke ventelistene fortløpende. For å ha god oversikt over dette, kreves kontakt med pasientene våre, sier Børsum Bru, som viser til at OUS har problemer med IKT og pasientadministrative systemer.
– Én ting er å redusere ventelistene på papiret, men hva skjer for å korte ventetiden?
– Dette blir en del av en større diskusjon i Helse Sør-Øst. Nå er det viktig å få frem riktige tall for ventelistepasientene våre, for samlet sett å komme frem til behovet for kapasitet, svarer Børsum Bru.
Ser på kapasiteten
Ortopedisk avdeling ved OUS er en av avdelingene med lengst venteliste. Helse Sør-Øst har bedt alle sykehus i regionen å gjøre en systematisk gjennomgang av ventelistene.
Børsum Bru forteller at det nå også skal kontaktes pasienter som står på venteliste ved Nevrologisk avdeling og at sykehuset er i gang med å ringe til plastikk-kirurgiske pasienter. Blant sistnevnte pasienter er de som har ventet på brystrekonstruksjon.
Helse Sør-Øst har nedsatt midlertidige fagråd som skal se på den samlede kapasiteten i regionen for blant andre fagområdene ortopedi og nevrologi.

Powered by Labrador CMS