Talegjenkjenning snart innført i vest

I løpet av 2013 vil talegjenkjenning være innført ved alle somamtiske sykehus i Helse Vest, som imidlertid må se seg slått av Helse Midt-Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette melder Helse Vest på sine nettsider, som gjør et poeng av at Helse Førde var først ute i Norge med denne metoden for å dokumentere journalopplysninger.

Dagens Medisin har siden 2008 omtalt talegjenkjenning gjennom flere artikler, blant annet advarte Helsetilsynet i 2010 mot systemet for talegjenkjenning ved St. Olavs Hospital.

Talegjenkjenning innebærer at legen leser inn i en mikrofon, og uten skrivehjelp, omgjøres lydopptaket automatisk til tekst i journalen.

Midt-Norge i tet
Samtidig med at Helse Vest bekjentgjør at talegjenkjenning skal være innført ved alle deres somatiske sykehus i løpet av 2013, benytter man anledningen til å oppsummere status på dette området ved de somatiske sykehusene også innen de andre helseregionene:

Helse Midt-Norge: Fullt innført
Helse Nord: Under planlegging
Helse Sør-Aust: 60 prosent innført

Innen radiologien er talegjenkjenning innført ved åtte av ti enheter.

I alt er det cirka 6000 helsearbeidere som bruker talegjenkjenning her i landet.

Prøves ut på nynorsk
Prosjektleder talegjenkjenning i Helse Vest Gerd Risøy Johansen forteller at systemet kjenner igjen en rekke dialekter og norsk med utenlandsk aksent.

Hun mener imidlertid at det er en hake ved systemet at det foreløpig bare skriver tekst på bokmål, men i samarbeid med Nasjonal IKT har Helse Førde testet ut systemet på nynorsk.

Ifølge Risøy Johansen skal erfaringene fra dette prosjektet nå evalueres.

Alle Fonna-legene med innen juni
Helse Fonna testet i vår systemet for talegjenkjenning gjennom et pilotprosjekt, og etter planen skal systemet være innført for alle leger i løpet av juni.

Prosjektlederen opplyser at systemet for talegjenkjenning skal innføres i Helse Bergen i løpet av 2013. Også Helse Stavanger gjennomfører nå et pilotprosjekt for å skaffe erfaringer med denne dokumentasjonsmetoden, og her er planen at talegjenkjenning skal være innført i løpet av neste år.

Patologi og psykiatri henger etter
Ifølge Gerd Risøy Johansen er talegjenkjenning i første omgang tilgjengelig for legene i somatikken med unntak av patologi. Hittil har leverandøren ikke hatt tilgjengelig en løsning for psykisk helsevern.

– Innen radiologi er det allerede innført talegjenkjenning, og det blir vurdert også for patologi, forteller prosjektlederen, ifølge Helse Vest.

Powered by Labrador CMS