Økt sentralisering av prostatakreft-operasjoner

Robotkirurgi og lavt kirurgvolum bidrar til økt sentralisering av prostatakreftoperasjoner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

16 sykehus opererte prostatakreft i 2008, og halvparten utførte færre enn 50 prostatektomier. Tall som Dagens Medisin har fått fra Norsk pasientregister, viser at 18 sykehus utførte prostatektomier - fjerning av prostata - i fjor. Åtte av dem hadde færre enn 50 operasjoner.
Nå sentraliseres det ytterligere. To av sykehusene i Helse Vest slutter å operere, og i Helse Sør-Øst er det et styrevedtak som krever minimum 50 per sykehus og minst 25 per kirurg.
Robotkirurgi
Lite volum per kirurg, manglende kirurger og robotkirurgi bidrar til økt sentralisering. Av i alt 1496 prostatektomier i fjor ble 787 utført ved robotassistert kirurgi, viser tall som Kunnskapssenteret har innhentet.
Overlege Winfried Rüger, seksjonsleder for urologi ved Haugesund sjukehus, er blant dem som mener at blant annet robotkirurgi har ført til større sentralisering.
- Når pasientene kan velge, er det mange som vil opereres med robotkirurgi - selv om det ikke er vist særlige forskjeller i behandlingsresultat og senvirkninger, sier han.
Kirurger slutter
Ved Haugesund sjukehus var det i fjor én svært erfaren kirurg som utførte alle prostatektomier, ifølge Rüger.
- Jeg mener det er forsvarlig med få operasjoner hvis kirurgen har stor erfaring, så antallet er ikke direkte tilknyttet kvalitet. Selv om vår kirurg bare opererte 12 i fjor, har han gjennomført mer enn 900 prostatektomier. Nå har han sluttet, og vi har tatt konsekvensen dette og har derfor ikke utført slike operasjoner i år.
Omtrent samme situasjon gjelder Førde sjukehus.  Avdelingssjef Nils Sletteskog ved Kirurgisk avdeling sier at de 14 operasjonene i fjor ble utført av én særdeles erfaren kirurg. - Erfaring er avgjørende for et godt behandlingsresultat, og vi har hatt resultater på linje med landet for øvrig. Nå går vår operatør av med pensjon, og vi slutter med disse operasjonene fra februar neste år, sier Sletteskog.
Lite volum
Fem sykehus i Helse Sør-Øst utførte i fjor under 50 prostatektomier. Ved Sørlandet Sykehus opereres det i dag i Kristiansand og Arendal. Seksjonsoverlege Aage Andersen ved Urologisk avdeling i Arendal forteller at fra slutten av året samles alle prostatektomier til Arendal, som får robot.
Seksjonsoverlege Espen Kvan ved Urologisk seksjon Drammen sykehus forteller at tre sykehus i Vestre Viken opererer i dag, og at det etter planen skal sentraliseres til Drammen i løpet av året.
- Vi presser på for å få til dette, sier Kvan.


Sentralisering - et tveegget sverd
Flere leger mener kvalitetsarbeid og dokumentasjon er vel så viktig som sentralisering.
Overlege Winfried Rüger, seksjonsleder for urologi ved Haugesund sjukehus, mener sentralisering er et tveegget sverd.
- Det kan være bra for pasientene at få sykehus opererer, men ved sykehus som slutter med prostatektomier, mister urologene kompetanse og faglig vedlikehold, og det blir vanskeligere å rekruttere leger, fastslår Rüger.
Dobler volumet
Nordlandssykehuset opererte 28 i fjor. Seksjonsoverlege Lars Hoem ved Kirurgisk avdeling forteller at fjoråret var spesielt og at sykehuset trolig kommer opp i 60 neste år.
- Det vesentligste er at vi dokumenterer det vi gjør. Vi har protokollført alt i 13 år, og er to erfarne kirurger ved alle inngrep. Vi må ikke tro at volum alene er en garanti for kvalitet, selv om det er en sammenheng mellom erfaring og kvalitet. Kvaliteten, hvor også tverrfaglige team er viktige, avgjør god behandling. Robotkirurgi garanterer nødvendigvis heller ikke kvalitet. - A fool with a tool is still a fool, sier Hoem.
Krav om kvalitetsindikatorer
Også overlege Erik Skaaheim Haug ved urologisk seksjon på Sykehuset Vestfold Tønsberg er mer opptatt av kvalitetssikring enn sentralisering. Sykehuset har ikke robotkirurgi.
I 2009 ble det etablert et prostatasenter ved sykehuset, med tverrfaglige møter, MR-utredning og mer bevisst kvalitetssikring. Dette bidro blant annet til at andelen av pasienter med positiv kirurgisk margin ble sterkt redusert.
- Krav om registrering av kvalitetsindikatorer bør komme før et krav om sentralisering, mener Skaaheim Haug.
Viktigst å dokumentere
Leder av Norsk urologisk forening, Christian Beisland, er enig med Haug. - Det har nok vært operert på for mange steder, men det viktigste er å kunne dokumentere at kvaliteten er god. Det er vanskelig å oppgi et eksakt tall for hvor mange operasjoner en kirurg bør utføre i året, men personlig mener jeg det bør være minst 20, sier Beisland.
Han påpeker også utfordringer ved sentralisering.
- Vi sliter med å få urologer i det hele tatt, og spesielt til de små stedene. Det finnes gode grunner til å sentralisere mye av kreftkirurgien, men vi må også tenke nøye på hva det vil medføre - og hva slags type kirurger vi da skal ha på små steder. Men mye av kreftkirurgien må samles og styrkes, og prostatakreftkirurgien blir nok på litt sikt sentralisert til robotsentre, mener Beisland.

Antall prostatektomier pr. sykehus:

OUS Radiumhospitalet:    293
Aker universitetssykehus:    220
Haukeland universitetssykehus:    130
St. Olavs hospital:     136*
Sykehuset Telemark Skien:     116
Universitetssykehuset Nord-Norge:     93
Sykehuset Innlandet Hamar:     78
Stavanger universitetssykehus:     77
Akershus universitetssykehus:     68
Sykehuset i Vestfold, Tønsberg:     68
Vestre Viken Ringerike, Drammen og Asker/Bærum (tre sykehus):  100
Sørlandet sykehus Kristiansand og Arendal (to sykehus):     63
Nordlandssykehuset, Bodø:     28
Førde sjukehus:    14
Haugesund sjukehus:     12
Kilde: Norsk pasientregister
Tallene gjelder prostatektomier, og det er eventuelt svært få av dem som ikke er utført med indikasjon prostatakreft.
* To av dem er utført ved henholdsvis Orkdal sjukehus og Sykehuset Levanger, men av erfaren kirurg fra St. Olavs Hospital.
Dagens Medisin 19/2012

Powered by Labrador CMS