Medisinmangel kan gi lengre resept-varighet

Helsedirektoratet foreslår endringer i blåreseptordningen på grunn av økende forsyningssvikt av medisiner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I en fersk rapport om nasjonal legemiddelberedskap som blir lagt fram under Farmasidagene som arrangeres i Oslo denne uken, foreslår Helsedirektoratet at noen pasienter skal få mulighet til å hente ut  livsviktig reseptmedisin for mer en tre måneder om gangen.
Les mer: Legemiddelmangel setter kreftpasienter på vent

Dette vil kreve en endring i blåreseptforskriften.

Mangler over femti ulike medisiner
Tall Legemiddelverket har lagt frem viser at det i perioden 2009–2011 oppstod mangel på henholdsvis 51, 44 og 69 legemidler.
I løpet av dette årets første fem måneder har det vært mangel på over femti ulike medisiner.
Økende forsyningssvikt av medisiner er grunnen til direktoratets forslag:
- I rapporten har vi skissert flere mulige virkemidler som enkeltvis eller i kombinasjon med hverandre kan benyttes for å gjøre legemiddelforsyningen enda mer robust, særlig med tanke på forsyningssvikt for enkeltlegemidler, eller produksjonsproblemer og markedsutfordringer, sier avdelingsdirektør Marit Endresen i Helsedirektoratet til Dagens Medisin.
-  Et av de foreslåtte tiltakene er å vurdere om det for enkelte legemidler bør åpnes opp for større uttak til enkeltpasienter via blå resept.
 
Mer robust
I dagens blåreseptregelverk kan pasienter bare hente ut et legemiddel for tre måneder av gangen.
- Dersom alle brukere av et bestemt legemiddel henter ut for tre måneder av gangen, vil det i gjennomsnitt ligge ca 1,5 måneders forbruk hjemme hos disse brukerne. Dersom det åpnes opp for å hente ut enkelte legemidler for litt lenger tidsperiode, vil det bidra til økt robusthet overfor midlertidig forsyningssvikt, sier Endresen.
Komite for nasjonal legemiddelberedskap
- Det er viktig for oss å understreke at forslaget er å utrede dette nærmere, og at det ikke er aktuelt å åpne for dette generelt på blå resept, kun for utvalgte legemidler dersom vi gjennom risiko- og sårbarhetsanalyse finner ut at det er en ekstra sårbar leveringssituasjon for legemidlene, sier hun.
Helsedirektoratet forslår også at det etableres en nasjonal  legemiddelberedskapskomite som er rådgivende i legemiddelberedskapsspørsmål og som har fokus på forebyggende arbeid.

Powered by Labrador CMS