Hdir tar selvkritikk på fastlegeutlevering

Helsedirektoratet (Hdir) innrømmer at de har lært av hvordan fastlegenavnene er blitt brukt i legelisten.no. I fremtiden vil det følge betingelser med utlevering av fastlegenavn.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Legelisten.no er en privatdrevet nettside hvor anonyme kan vurdere og rangere navngitte fastleger i Norge. Navnelisten på fastleger er utlevert av Helfo/Helsedirektoratet.
Dagens Medisin skrev nylig at legelisten.no opererer med flere navn enn Helfos fastlegeregister og at en avdød lege også stod på listen.
Fikk datauttrekk
I april i år fikk Helsedirektoratet, via Helfo, en innsynsbegjæring på navn på fastleger i Norge. Henvendelsen kom fra Lars Haakon Søraas, som er eier av legelisten.no. Det forteller seniorrådgiver Thomas Ulven i Helsedirektoratet.
Han opplyser at Helsedirektoratet vurderte saken mot personvernmessige forhold og konkluderte med at dataene kunne utleveres. Et datauttrekk fra Fastlegeregisteret pr. primo juni i år ble oversendt til Søraas medio august.
Ingen betingelser
Ifølge Ulven ble det ikke gitt noen vilkår for bruken av fastlegenavnene.
– Det ligger i bunn av utleveringen av data at bruken skal være i tråd med lovverket.  For øvrig ble det ikke stilt noen betingelser knyttet til bruk.
– Hva med ansvaret for å oppdatere navnene?
– Vi anser at dette ansvaret hviler på legelisten.no. Vi har ikke stilt noe krav om at navnene må oppdateres. Dette er formidlerens ansvar. Bytte av fastlege skjer uansett via Helfos nettside, svarer Ulven.
– Ser dere i ettertid at dere burde ha knyttet betingelser til bruken av fastlegenavnene?
– Vi fikk den første innsynssaken i april, og er blitt overrasket over at det er mulig å legge inn kommentarer usensurert slik at offentlig informasjon kan komme skjevt ut. Det er en ærlig sak å si at denne saken har vist at vi har noe å lære i denne type innsynssaker. Hvis det kommer en ny henvendelse fra legelisten.no, vil vi på bakgrunn av saken vurdere om det må følge med restriksjoner, sier Ulven.
Formålet med bruk
Han legger til at restriksjoner sannsynligvis vil handle om hvordan navnene kan brukes.
– Vi ønsker ikke at legenavnene kan brukes til hva som helst – også utover det som kan forsvares fra det offentliges side. Formålet med bruken av navnene vil inngå blant eventuelle betingelser for om fastlegenavn vil bli utlevert. Og vi vil nok også følge opp at bruken i så fall er i tråd med forutsetningene for utlevering, sier Ulven.
Han legger til at dette imidlertid er noe som direktoratet må se nærmere på.
– Det er derfor ikke gitt at vi ville ha konkludert med at bruken av dataene utlevert til fastlegelisten til Sørås og legelisten.no vil være i strid med betingelser for bruk. Som sagt, dette må vi vurdere, understreker Ulven.
– Hvis dere ikke får en ny forespørsel fra legelisten.no, vil dere da gjøre noe i forhold til hvordan navnene blir brukt?
– Vi har ingen egne sanksjonsmuligheter og har ikke konkludert om vi kommer til å gjøre noe med hensyn til det datauttrekket vi utleverte til legelisten.no i august, svarer Ulven.

Powered by Labrador CMS