KOMMUNEOVERLEGE. - Det er en klar utfordring at forebyggende arbeid kan gå på bekostning av annen kurativ helsetjeneste. Her kunne en prioriteringsforskrift være nyttig, mener kommuneoverlege Vegard Vige i Kristiansand. Foto: Øyvind Stople Sivertsen

- Bør ha prioriteringsforskrift

Kommuneoverlege Vegard Vige mener en forskrift kan bli meningsløs og møtt med motstand og ren sabotasje. Likevel ønsker han den velkommen – på én betingelse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSLO/ULLEVAAL STADION: - Det er en vesentlig forutsetning at en eventuell forskrift er klokt formulert. Den må være forståelig og kommunisere godt. Det kan fort bli en meningsløs forskrift som blir møtt med motstand og ren sabotasje, sier kommuneoverlege i Kristiansand, Vegard Vige, til Dagens Medisin.

Lettere å forsvare pengebruk
Han var blant de mest toneangivende i en spennende paneldebatt på tampen av konferansen «Helse i utvikling» på Ullevaal stadion i Oslo i dag. Over 350 deltakere fra hele landet var samlet for å diskutere kvalitet og prioritering i helsetjenestene i kommunene, i regi av Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten.

-Vi teller antall sykehjemsplasser, men jeg mener spørsmålet vi heller burde stille oss er: Klarer vi å gi befolkningen trygghet? Kan vi gjøre tjenesten bedre? Det er en klar utfordring at forebyggende arbeid kan gå på bekostning av annen kurativ helsetjeneste. Her kunne en prioriteringsforskrift være nyttig - ikke minst for lettere å kunne forsvare bruken av penger til forebyggende tiltak i kommunen, sa Vige.

Mangel på tillit?
Ikke alle hadde like stor sans for statlig innblanding i kommunepolitikken. Gudrun Haabeth Grindaker, direktør for helse og omsorg i Kommunenes Sentralforbund (KS), var en av dem.

- Jeg føler det er betimelig å spørre om hvorfor spørsmålet om en prioriteringsforskrift stilles. Skyldes det mangel på tillit til kommunene? Skyldes det mangel på tillit til lokaldemokratiet?, spurte hun.

Rungende tja
Tidligere hadde Vegard Vige samlet meninger og erfaringer fra fastleger og helsebyråkrater under en av fire parallellsesjoner om prioritering og kvalitet. Der var meningene delte, men i klar favør av innføring av en forskrift.

- Svaret på om jeg er for eller mot en prioriteringsforskrift er et rungende tja. Jeg ser helt klart nytteverdien i å ha en forskrift, men det er mange utfordringer her. Men man kan nok si at jeg har sansen for tanken, utdyper Vige overfor Dagens Medisin.

HOD: Lenge til forskrift
Toril Lahnstein, divisjonsdirektør for primærhelsetjenester i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), helte imidlertid kaldt vann i årene på de som kunne finne på å tenke at en prioriteringsforskrift er rett rundt hjørnet.

- Retningslinjer og veiledere er våre hjelpemidler. Men jeg kan avlive en myte med én gang: Det er ikke igangsatt noe arbeid om forskrift om prioriteringer i kommunene. Likevel har vi i dag fått mange signaler om at det trengs. Vi må som et minimum se mer helhetlig på pasientforløpet, sa Lahnstein fra podiet under paneldebatten.

Powered by Labrador CMS