– Rus-testing hos fastlegen krever avtale

– Leger kan ikke pålegges å rus-teste personer som de har til behandling, påpeker Allmennlegeforeningens leder Trond Egil Hansen etter Bodø kommunes vedtak om slik tvangstesting av helsepersonell.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

ALLMENNLEGENES LEDER: - Kommunen har vedtatt retningslinjer i strid med helsepersonelloven, sier Trond Egil Hansen.

Dagens Medisin skrev 30. oktober at helsepersonell i Bodø som nekter å la seg rus-teste, kan tvinges til dette, ifølge et nylig vedtak i kommunens organisasjonsutvalg. 

I vedtaket går det frem at dersom arbeidsgiver beslutter at den ansatte skal testes mot sin vilje, skal arbeidsgiver umiddelbart kontakte politiet for å få bistand til å bringe den ansatte til prøvetaking.

«Den antatt ruspåvirkede skal bringes til sin fastlege for prøvetaking. Dersom fastlege ikke er tilgjengelig, eller den ansatte ikke har fastlege, skal arbeidsgiver ta kontakt med Bodø legevakt for å få gjennomført testen».

– I strid med helsepersonelloven
Trond Egil Hansen, leder av Allmennlegeforeningen, understreker at en slik praksis krever avtale med den enkelte lege, og at saken burde vært drøftet i lokalt samarbeidsutvalg.

– Jeg kan ikke se av saksdokumentene at dette spørsmålet er diskutert med fastlegene eller legevaktlegene, sier Hansen til Dagens Medisin.

Hansen er kjent med de nye bestemmelsene i Helsepersonellovens paragraf 8 og den nye forskriften, som åpner for slik tvangsmessig prøvetaking av helsepersonell.

Ifølge Hansen er det et unntak i den samme loven, som fastslår at lege, sykepleier eller bioingeniør ikke har noen plikt til å foreta slike undersøkelser av personer som de har til behandling.

– Har gått for langt
Vedtaket i Bodø kommune understreker at den antatt ruspåvirkede skal bringes til nettopp sin fastlege.

– Dette innebærer at kommunen har vedtatt retningslinjer i strid med helsepersonelloven, sier Hansen, som tar forbehold om at det ikke er inngått noen avtale med legene lokalt.

Powered by Labrador CMS