Operasjon øker levetiden ved hjernesvulst

En norsk studie, publisert i anerkjente JAMA, viser at operasjon ved lavgradige hjernesvulster øker levetiden.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Verken i Norge eller internasjonalt har det vært en ens behandling av lavgradige gliomer, en type primær hjernesvulst. Behandlingen har enten vært kun diagnostisk biopsi etterfulgt av regelmessige MR-kontroller, eller tidlig operasjon.
Nå har norske forskere sammenlignet de to behandlingsregimene og funnet at overlevelsen øker ved operasjon. Resultatene er publisert i JAMA og kommentert i egen lederartikkel.
Fulgt i flere år
I alt 153 pasienter er i gjennomsnitt fulgt over syv år. Pasientene var i gjennomsnitt omkring 40 år da de fikk diagnosen.
– Konklusjonen er at tidlig kirurgi gir en klar overlevelsesgevinst. Studien kommer nok til å bli retningsgivende for behandling av lavgradige gliomer, uttaler overlege Ole Solheim ved Nevrokirurgisk avdeling på St. Olavs hospital til Dagens Medisin. Han er sisteforfatter av studien og forsker ved Nasjonalt kompetansesenter for ultralyd og bildeveiledet behandling.
Vil endre behandlingen
Pasientene i gruppen som fikk tidlig operasjon, ble operert veiledet av intraoperativ avbilding med 3-dimensjonal ultralyd. Målet med den kompliserte operasjonen er å fjerne så mye som mulig av svulsten.
Femårs-overlevelsen hos de opererte pasientene var 74 prosent, mot 60 prosent i gruppen som ikke ble operert. Forskjellen er statistisk signifikant.
– De fleste pasienter er unge, har initialt lite symptomer, og svulstene vokser langsomt. Prognosen kan være nokså god både med og uten behandling. Behandlingsstrategier varierer derfor mye både nasjonalt og internasjonalt, sier Solheim.
Han tror at studien vil endre behandlingen både i Norge og internasjonalt.
– Fremdeles vil det være enkeltpasienter hvor operasjon ikke er den beste behandlingen. Men for de aller fleste mener vi at tidlig operasjon gir pasientene en gevinst ved lengre overlevelse.
Få studier
Det har hittil ikke vært gjort noen sammenlignende studier. Derfor har det heller ikke eksistert noen såkalt gullstandard for behandling. Førsteforfatter Asgeir S. Jakola sier at mange leger har vært redde for å skade pasienten med kirurgi i tidlig fase og derfor har vært tilbakeholdne med å operere.
– Med bruk av moderne nevrokirurgiske metoder og med muligheten til intraoperativ avbilding, kan man stort sett tilby trygg behandling, selv om risikoen aldri blir null, sier Jakola, som er doktorgradsstipendiat ved Nevrokirurgisk avdeling på St. Olavs Hospital i Trondheim.
Liten pasientgruppe
Årlig får cirka 60 personer i Norge primær hjernesvulst. Symptomene er ofte epileptisk anfall, og diagnose stilles ved MR og biopsi.

Powered by Labrador CMS