Mener pasienter ikke informeres

Legemiddelselskapet Novartis mener norske pasienter ikke får god nok informasjon om utstrakt off label-bruk ved øyesykdom.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

På Dagens Medisins nettside har adm. direktør Karita Bekkemellem Legemiddelindustrien, gått hardt ut mot Legemiddelverket og sykehusleger, som hun mener setter økonomiske hensyn foran pasientsikkerheten når de forskriver Avastin ved øyesykdommen aldersrelatert makuladegenerasjon (våt AMD).
OUS-leger tilbakeviser påstander om uforsvarlig behandling.
Avastin brukes utenfor godkjent preparatomtale, såkalt off label-bruk. Lucentis, som er godkjent for våt AMD, er langt mer kostbart og brukes i mindre grad.
Vil møte Legemiddelverket
Både Bekkemellem og Novartis, som har legemiddelet Lucentis, mener at Legemiddelverket ikke informerer godt nok om forskjellene på de to aktuelle legemidlene.
Country manager i Novartis, Henrik Krook, sier til Dagens Medisin at selskapet har bedt Statens legemiddelverk om et møte.
– Vi ønsket et møte med Legemiddelverket for å kunne diskutere de nyere dataene som nå foreligger Avastin. Legemiddelverket har svart at de vurderer om et møte er nødvendig, sier Krook.
Pasientsikkerhet
Han understreker at Novartis er opptatt av pasientsikkerheten ved utstrakt off-label bruk.
– Dette er en kompleks sak. Vi er opptatt av at sikkerheten for denne pasientgruppen skal være god. En ny metaanalyse viser en signifikant økt risiko for bivirkninger som fører til sykehusinnleggelser ved bruk av Avastin. De nye sikkerhetsdataene var såpass alvorlige at pasientene i en pågående studie i Storbritannia fikk muligheten til å trekke seg fra studien. Jeg synes norske pasienter bør få tilgang til samme fakta, noe vi mener de ikke får i dag, sier Krook.
Han legger til at langsiktig pasientsikkerhet bør prioriteres fremfor kortsiktig økonomisk innsparing.
– Når det finnes et godkjent legemiddel som har dokumentert effekt og sikkerhetsprofil, mener vi det er galt å tillate utstrakt off-label bruk.
Legens ansvar
Fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket bekrefter at de har fått en henvendelse fra Novartis, og at de jobber med å gi et svar i løpet av kort tid.
kritikken om at Legemiddelverket ikke gir pasientene tilstrekkelig informasjon om risikoen., svarer Madsen slik på kritikken: – Vårt generelle synspunkt er at legen må informere pasienten om dette.

Powered by Labrador CMS