OPPFORDRET: – Jeg hadde ønsket at også verdier som å dele makt, ville pasienten vel og «personal doctoring» også fantes i sykehusene. Dere må smugle allmennmedisinens diamanter inn i sykehus, oppfordrer professor Per Fugelli under Primærmedisinsk uke. Foto: Kjell Arne Bakke

Per Fugelli beveget primærlegene

Under Primærmedisinsk uke beveget professor Per Fugelli primærlegene med gripende ord. Han avsluttet med at han snart skal til himmelen for å møte sin far og farfar som også var leger. Gjennom et kikkhull skal de følge med på allmennmedisinen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

PRIMÆRMEDISINSK UKE 2012: Per Fugelli rørte alle de 1500 deltakerne under åpningen av Primærmedisinsk uke 22. oktober. Etter å ha snakket om allmennlegenes kjerneverdier – grunnstoffer eller diamanter som han også kalte dem – avsluttet han foredraget på denne måten:

– Dere, jeg skal snart til himmelen. Der skal jeg møte min far og min farfar som begge var leger. Jeg skal lage et kikkhull, der vi skal følge med på allmennmedisinen.

Tårene rant i øyekroken hans, da han mottok hyllesten fra det primærmedisinske miljøet, som er samlet til faglig påfyll i Oslo denne uken.

– Kjerneverdiene bør smugles inn i sykehusene
På sin briljerende måte, med anekdoter fra en oppdagelsesreise i Afrika i 2009, tok han for seg de allmennmedisinske kjerneverdiene som han har erfart at også sykehusene har noe å lære av – som tillit og å dele makt med pasienten.

Han trakk frem sin egen kreftsykdom, som har brakt ham i kontakt med tre sykehus.

– All ære til sykehusene, men jeg har også sett mange mangler. Sykehusene mangler de grunnstoffene som dere har, sa han til primærlegene og deres medarbeidere.

Han fortalte at han har tre metastaser i lungene, og i morgen klokken ni skal han på nytt til sykehus.

– Jeg hadde ønsket at også verdier som å dele makt, ville pasienten vel og «personal doctoring» også fantes i sykehusene. Dere må smugle almennmedisinens diamanter inn i sykehus, sa han, før han avsluttet med å fortelle at han snart skal til himmelen.

Gahr Støre skrøt av fastlegeneEt annet trekkplaster under åpningen var helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre, som benyttet anledningen til å rose fastlegene – for å være en ryggrad for sine pasienter.

– Folk har tillit til at de får god hjelp hos dere. Dere er til og med populære, det er det ikke alle i helse-Norge som er, konstaterte han.

Han understreket at tillit medfører et stort ansvar – blant annet å bidra til at pasienten får behandling på riktig nivå, men også samfunnet har etter hans syn et stort ansvar for helse og uhelse, og for å gi et tilbud uavhengig av sosial bakgrunn.

– Slående helseforskjeller
Helse- og omsorgsministeren konstaterte at det er slående helseforskjeller i Norge, men det må ikke gjøres til et problem for bare helsesektoren.

– Det er mye som kommer til dere som oppstår andre steder. Dette handler ikke bare om individuelle valg og ansvaret for egen helse, men også fellesskapet har et ansvar her, sa Gahr Støre.

Han konstaterte at graden av sosialt nettverk har stor betydning for helsen – de som har knapt med slikt nettverk, har to–fem ganger større risiko for å dø tidligere enn andre.

– Vi skal bli enda bedre på å dele velferden vår. God fordelingspolitikk er god helsepolitikk, fremholdt Ap-politikeren.

– En portåpner for knappe goder
Ifølge helse- og omsorgsministeren er allmennlegetjenesten en hjørnestein i helsevesenet, men den er også en portåpner for knappe goder.

– Vi har lyktes med mye, men vi må jobbe hardere for å innfri forventningene. Jeg ser frem til å samarbeide med dere som helseminister, og jeg ønsker dere lykke til med denne uken, avsluttet gratulanten.

Det gjorde også Legeforeningens president Hege Gjessing, som roset allmennlegene for å gjøre en betydningsfull innsats både dag og natt.

– Dere gir og opprettholder håp, fikser akutte problemer og er der for pasientene når livet tar en ny retning. Dere har stor mulighet til å påvirke folks liv. Jeg er stolt av dere, sa hun før hun erklærte Primærmedisinsk uke 2012 for åpnet.

PRIMÆRMEDISINERE: Over 1500 allmennleger, samfunnsmedisinere og deres medarbeidere er samlet under Primærmedisinsk uke i Oslo i dagene 22.–26. oktober 2012. Arrangører: Allmennlegeforeningen, Norsk selskap for allmennmedisin og Norsk samfunnmedisinsk forening.

ENGASJERT: Professor Per Fugelli hadde et og annet å fortelle president Hege Gjessing i Legeforeningen før åpningen av Primærmedisinsk uke.
PÅ TOMANNSHÅND: En engasjert legepresident Hege Gjessing benyttet anledningen til å si hva hun mener til helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.
SENTRALE: Fire sentrale personer rett før åpningen av Primærmedisinsk uke. Fra venstre professor Per Fugelli, helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre, leder av PMU´s hovedkomité Tom Sunder og president Hege Gjessing i Legeforeningen.
IMPONERTE: Julie Kleive og hennes musikere imponerte med «Vår beste dag».
Powered by Labrador CMS