Fastlegene har faglig fokus

Kurset «Fastlegeordningen, hva nå?» på Primærmedisinsk uke er avlyst på grunn av liten interesse. Leder i Allmennlegeforeningen synes det er et godt tegn, og tror fastlegene velger kurs med pasientfaglig fokus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Neste uke går Primærmedisinsk uke (PMU) av stabelen i Oslo. Her samles allmennleger og medarbeidere til fem dager med foredrag og kurs. Blant noen av kursene som er avlyst på grunn av liten påmelding er kurset «Fastlegeordningen, hva nå?».
Kommunelege Tom Sundar, leder av hovedkomiteen for PMU, synes det er litt merkelig.
– Jeg hadde trodd på større respons, men det kan være at legene er trett av debatten. Mange kommer for å ta emnekurs som går over to dager mandag og tirsdag og torsdag og fredag, så det er mulig at dette kurset måt vike i konkurranse med mer faglige kurs, sier Sundar til Dagens Medisin.

Opptatt av pasientbehandling
Leder av Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen, mener den lave interessen kan være et positivt signal.
– På PMU konkurrerer kurset «Fastlegeordningen, hva nå?» med en rekke andre faglige kurs. Jeg tror forklaringen på lav påmelding er at fastlegenes hovedinteresse er å tilby sine pasienter god behandling, og de har valgt kurs som fremmer det, på bekostning av dette kurset som fokuserte mer på fastlegeordningens organisering, sier Trond Egil Hansen til Dagens Medisin.
Han tor nok fastlegene fortsatt er opptatt av spørsmål om fastlegeordningens rammebetingelser, organisering og ledelse, men at disse spørsmålene ivaretas i det daglige av de som er sentrale tillitsvalgte.

– Jeg velger å ta den lave påmeldingen på kurset som uttrykk for en rimelig tilfredshet med dette, og at den største interessen til vanlige fastleger er på pasientbehandlingen, sier Hansen.
Over 1500 deltakere
Også et kurs om samarbeid med NAV utgår på grunn av for få påmeldte.
– Jeg tror deltakerne velger andre kurs som de ellers ikke har tilbud om. NAV-kurs holdes ofte lokalt og blir derfor ikke prioritert, kommenterer Sundar.
Det er 1250 ordinært påmeldte deltagere til Primærmedisinsk uke og 290 kursledere og forelesere.
– I år er det flere leger som velger å være med hele uken. Folk er sultne på de praktiske kursene, de som gir «håndfast» kunnskap. Her har vi ventelister. Ultralyd-kurset er populært, det samme gjelder forebygging av hjerte- og karsykdom. Kirurgi-kurset har dessverre bare plass til 50, men vi kunne sikkert fått 150 deltagere inn her, forteller Sundar.

Powered by Labrador CMS