Fornøyd med ny fastlegeavtale

President Hege Gjessing i Legeforeningen er fornøyd med den nye rammeavtalen om fastlegepraksis, der kommunen ved avtalebrudd kan holde tilbake bare 20 prosent av det månedlige basistilskuddet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OM SANKSJONER MOT FASTLEGER: – Sanksjonsbestemmelsen ble viktig i fastlegeforskriften, og vi har nå fått til en balansert avtale på dette punktet, mener president Hege Gjessing i Legeforeningen.

Sanksjonsbestemmelsen:

Korrigerende tiltak ved avtalebrudd«Ved brudd på bestemmelser i fastlegeforskriften, rammeavtalen mellom KS og Legeforeningen eller individuell avtale kan kommunen be om retting av forholdet. Varsel om retting skal gis skriftlig og begrunnes. Frist for retting av forholdet skal være rimelig. Legen har rett til å uttale seg før et formelt varsel gis. Hver av partene kan kreve et møte om saken.Dersom legen etter fristens utløp ikke har rettet forholdet, kan kommunen gi legen en skriftlig advarsel om at det vil bli iverksatt trekk i basistilskuddet dersom ikke forholdet rettes uten unødig opphold.Dersom legen etter advarsel ikke har rettet forholdet uten unødig opphold, kan kommunen holde tilbake inntil 20 % av basistilskuddet hver måned inntil forholdet er rettet.Kommunen skal ved sin skjønnsmessige vurdering av om basistilskuddet skal holdes tilbake legge vekt på type mangel, omfang av mangel, grovhet mv.Kommunens vedtak om trekk i basistilskuddet er et enkeltvedtak etter forvaltningsloven § 2 litra b).Saken skal drøftes mellom KS og Legeforeningen dersom en av partene krever det.Ved retting av forholdet utbetales fullt basistilskudd. Tilbakeholdt basistilskudd i bruddperioden utbetales.»Les hele avtalen mellom KS og Legeforeningen

Den norske legeforening og KS ble 15. oktober enige om en ny rammeavtale for fastlegeordningen i kommunene. Blant annet ble de enige om hvilken prosess som skal settes i verk dersom en fastlege bryter forskriften eller den individuelle avtalen med kommunen.

– Vi er enige om at det skal være en tydelig prosess før en kommune kan iverksette økonomiske sanksjoner mot en fastlege som bryter avtalen, sier Hege Gjessing til Dagens Medisin.

– En balansert sanksjonsbestemmelse
På forhånd knyttet det seg stor spenning til kommunenes mulighet til å sanksjonere overfor fastleger som bryter avtalen. I forskriften som trer i kraft fra nyttår, fastslo Helse- og omsorgsdepartementet at Legeforeningen og KS innen to år må inngå en avtale om såkalte korrigerende tiltak, dersom en fastlege ikke oppfyller bestemmelsene i forskriften eller bryter avtalen med kommunen.

Bare halvannen måned etter at forskriften ble kunngjort, er en slik avtale om dette på plass. Ikke minst er Hege Gjessing fornøyd med at det skal være en tydelig prosess før en kommune kan sanksjonere overfor en fastlege som bryter den inngåtte avtalen. Hun er glad for at partene ble enige om at bare en mindre del av månedlige basistilskuddet kan holdes tilbake ved avtalebrudd.

– Sanksjonsbestemmelsen ble viktig i fastlegeforskriften, og vi har nå fått til en balansert avtale på dette punktet. Ikke minst er vi fornøyd med at en kommune kan holde tilbake bare 20 prosent av det månedlige basistilskuddet inntil avtalebruddet er rettet opp. Her mente KS opprinnelig at kommunene burde kunne holde tilbake hele tilskuddet, konstaterer Gjessing overfor Dagens Medisin.

Også fornøyd med lokalbestemmelsene
På vegne av Legeforeningen sier Hege Gjessing seg fornøyd med den nye avtalen.

– Hva er du mest fornøyd med?

– Først og fremst at vi har fått til en avtale. De beste resultatene og løsningene kommer gjerne gjennom avtaler, sier hun med klar henvisning til det påvirkningsarbeidet som foreningen utførte overfor departementet for å få en forskrift som inkluderte en avtale KS.

– Hva vil du spesielt trekke frem fra avtalen?

– Vi er også fornøyd med at vi i den nye avtalen fikk til bedre bestemmelser om lokalt samarbeid mellom våre tillitsvalgte og en eller flere kommuner. Der det er godt samarbeid, blir man enige om gode fastlegeløsninger, konstaterer presidenten.

Enige om flere stillinger
Mandag gikk KS og Legeforeningen ut med en felles pressemelding, der de fastslår at de er enige om ny rammeavtale. Her heter det blant annet:

«KS og Legeforeningen er enige om at å styrke fastlegenes tilgjengelighet forutsetter både flere fastleger og god og riktig bruk av legenes tid».

– Betyr dette at dere er enige om hvor mange nye fastlegehjemler som trengs?

– Vi har diskutert flere stillinger uten at det er nedfelt i avtalen, men det er jo grunn til å merke seg at vi er enige om denne formuleringen i pressemeldingen, svarer Gjessing.

Enige om kontroversielt spørsmål
I pressemeldingen trekker Gjessing og administrerende direktør Sigrun Vågeng i KS blant annet frem at sanksjonsbestemmelsen mot fastlegene var ett av de mest kontroversielle spørsmålene i striden om ny fastlegeforskrift i vinter.

Partene fikk to år på seg til å utforme en avtaleregulering av bestemmelsen.

– Vi har allerede kommet i havn og er blitt enige om sanksjonsbestemmelser som begge parter mener er fornuftige og balanserte, sier KS-direktøren.

Powered by Labrador CMS